През лятото краката са същинска врата към инфекции и опасни бактерии. Девет месеца в годината те са сигурно скрити в затворени обувки, ботуши или маратонки, но с топлото време са на показ и изискват повече грижи. И това не е само красивия педикюр, а цялостна грижа за здравето на краката, която е важна за цялото тяло.

 

Слънцезащитен крем


Краката и особено пръстите на краката са една от онези части на тялото, които забравяме да защитим от ултравиолетовата радиация.

Междувременно кожата тук е особено чувствителна и деликатна и следователно може да бъде много беззащитна по отношение на слънчевото изгаряне и дори за развитие на рак на кожата. За това не бива да забравяме да приложим и актуализираме често слънцезащитния крем на краката и пръстите на краката навреме, дори да не сме на плажа, а просто да се разхождаме из града с отворени обувки.

 

Бани вечер

През лятото краката ни се подуват по-често - поради горещината, а също и поради липса на влага. След дълъг ден е хубаво да правим 15-минутни вани с хладка вода - те ще помогнат за облекчаване на отока, успокояване на кожата и премахване на усещането за умора. Основното нещо - да подсушим добре краката си след процедурата.

 

Височината на петата си

Напълно плоската подметка вреди на краката и гръбнака не по-малко от високите токчета. Ако любимите ни сандали или чехли имат такава подметка, тогава можем поне през ден да ги редуваме с обувки с малка или ниска пета - така краката ще бъдат по-малко уморени. Същото важи и за любителките на високи токчета - носете ги през ден.

 

Хидратиращ крем

Ако сме свикнали да използвате крем за крака за омекотяване и овлажняване на кожата, то през лятото дерматолозите препоръчват да преминем към по-леки продукти. По-леките формули се абсорбират по-бързо, не оставят мазен филм и не създават топлинен ефект, поради който бактериите биха могли активно да се размножават.

 

Правилните стелки за обувки

В горещината краката се подуват, поради което дори най-удобните обувки могат да причинят болка и неудобство. Затова трябва да изберем силиконови или гел стелки за обувки, които поддържат стъпалото при ходене и спомагат за разпределението на товара.