Не знаем дали наистина 40 е новото 20, но всяка жена знае, че след навършването на тази симпатична възраст, цялостната грижа за кожата се променя. Как да запазим младостта и свежия външен вид често се превръща в цел номер, но в морето от козметика е много лесно да потънеш. 


На възраст 40+ кремовете със сигурност излизат на челно място в козметичната грижа, а целите стават различни – през деня и през нощта. Ако дневните кремове отговарят за овлажняването, защитата от отрицателните фактори на околната среда, като например слънчевата радиация, то нощните продукти отговарят за ефективна грижа. В това число подобряване на епидермиса и анти-ейч процесите. Затова е много е важно нощният крем да съдържа витамини, по-специално магнезий, масла (масло от шеа или арганово дърво), силикон за изглаждане на бръчките, еластин.


Експертите съветват за дневните часове да се прилагат продукти с хиалуронова киселина и урея, които са отговорни за хидратацията, или алое – което също овлажнява добре и защитава кожата от микротравми. Важни са и съставките бетаин, ретинол, ланолин и пептиди, които подобряват еластичността и се борят със стареенето. За да постигнем най-голям ефект, е важно да прилагаме крема правилно: с леки масажиращи движения по масажните линии на лицето - от носа до слепоочията, от средата на челото до слепоочията, в областта на долната трета на лицето - от средата на брадичката нагоре, опитвайки се да не разтегнем кожата в ъглите на устата.



Ефектът от кремовете може да се засили и с помощта на специални серуми, които решават различни проблеми: борбата с бръчките, пигментацията, разширените пори и подпухналостта под очите. Серумът се използва в тандем с крема за лице: първо нанесяме серума, а след това обичайния продукт за лице. Тайната тук, е че крема позволява да се разкрият по-добре активните компоненти на серума.


Сред козметичните процедури, идва ред и на специализираните естетични процедури и операции. Но много преди да се пристъпи към таки кардинална крачка, е много важно всяка жена да обърне специално внимание на кожата си първо у дома. За това могат да помогнат маските, които трябва да се използват 2-3 пъти седмично върху предварително почистена кожа. И хубавото е, че тук цената не е водеща за ефективността.


Например популярните маски на основата на глина и лечебна кал не са много скъпи, но са доста полезни за кожата. Що се отнася до козметичните процедури, те се извършват единствено според показанията и зависят от проблемите, които пациентът трябва да сподели със специалист.

 

Индустрията предлага десетки добри минимално инвазивни процедури, които могат да бъдат добра алтернатива на сериозната хирургия и да помогнат за коригиране на проблемните зони. На възраст 40+ това обикновено е долната третина на лицето и брадичката, тъй като започва процесът на овална деформация.