Овесеното мляко не е само модна, здравословна добавка към чашата сутрешно кафе, а и чудесна опция за нежна грижа за кожата. Това е така, защото овесеното мляко е чудесен антиоксидант, който помага на кожата да се справи с ежедневното натоварване, ултравиолетовото лъчение, замърсяване и др. Уникалната му формула поддържа кожата сияеща, помага за намаляване на пигментацията, фините линии и бръчките. Освен това има противовъзпалителни свойства, което помага за намаляване на възпаленията от акне и други неприятни кожни процеси.


Дерматолозите добавят, че овесеното мляко е и перфектен овлажнител, който помага на кожата да задържа вода, затова и често е част от съставките на различни продукти за красота.


Но въпреки че то има някои потенциални ползи в грижата за кожата, не е широко проучено като например колоидната овесена каша, която е одобрена от FDA като протектор на кожата и често се използва за лечение на възпалителни състояния на кожата, като екзема.Колоидната овесена каша има не само доказано изразено противовъзпалително действие върху кожата, а и намалява загубата на вода. Тя е по-добрия вариант от овесеното мляко, защото образува плътна консистенция, която се бори със неприятната сухота и кожните възпаления.


И все пак овесеното мляко е нов и приятен вариант за грижа, защото е безопасно за ежедневна употреба и като цяло е щадяща, хидратираща и успокояваща съставка към много продукти на пазара. Плюсът му е, че подобно на почти всичко, което е на растителна основа, рядко може да доведе до свръхчувствителност.


Дерматолозите препоръчват в рутинната грижа за красотата у дома да използваме фино смлян овес, вместо чистото овесено мляко. Това е така, защото консистенцията е по-силна и действа в дълбочина, а млякото е много по-леко, ефирно и нежно. Домашните маски са с предимство, тъй като продуктите в търговската мрежа винаги съдържат малко или много добавки като ароматизатори, соли или подсладители.

 

Източник: In Style