Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с обостряния, което има мултифакторна генеза. Наблюдава се значително повишаване на случаите на атопичен дерматит сред населението. Заболяването може да се развие на всяка възраст. Характеризира се със сухота на кожата и поява на лезии, съчетани със сърбеж и дразнене.

 

Механизмите, които водят до развитие и влошаване на състоянието при атопичен дерматит включват нарушения в кожната бариера и атопия. При пациентите с атопичен дерматит се наблюдава нарушение на функциите на вътреклетъчните липиди в роговия слой на кожата поради абнормно понижаване на нивата на серамидите. Патогенезата на атопичния дерматит все още не е напълно изяснена, но се характеризира с комплексното действие на генетични и имунологични фактори, както и такива от околната среда.


 

Освен това се наблюдава и повишена пропускливост на кожната бариера, която осигурява по-лесно проникване на алергените и патогените, активиращо последващ имунен отговор. Той, от своя страна, има дисфункционален характер и е свързан с отделяне на множество провъзпаителни медиатори. Съчетанието между възпалението и прогресивната поява на кожни лезии води до хронифициране на състоянието.

 

Хроничното възпаление на кожата води до повишено производство на свободни радикали. Външните фактори, влияещи върху кожата, каквито са слънчевата светлина и замърсяването също водят до повишена концентрация на свободните радикали. Тяхното натрупване води до оксидативен стрес. При атопичен дерматит се наблюдава инфилтрация на кожата с клетки на възпалението, каквито са лимфоцитите, макрофагите, еозинофилите и мастоцитите. Те се натрупват във високи количества както в острата, така и в хроничната фаза на кожното възпаление при атопичен дерматит.
 

Поддържането на оптимална хидратация на кожата допринася за превенция на дразненето, сърбежа и нейното удебеляване. При по-леките форми на екзема, сухотата на кожата е най-характерната проява. Ето защо е важно да се грижим правилно за здравето на кожата и да ѝ осигурим необходимото увлажняване и омекотяване. Важна част от грижата за кожата при екзема е нанасянето на хидратиращ продукт веднага след къпане. Ако това не се извърши веднага след това, влагата в кожата се изпарява и това води до влошаване на сухотата. Важно е да се избягват горещите душове.

 

Хладката вода допринася за повишено поемане на влагата от кожата. Също така е препоръчително да се избягва ексфолирането или употребата на агресивни козметични продукти. Нанасянето на увлажнител веднага след къпане допринася за създаване на защитен филм върху кожата, който не позволява изпаряване на влагата и предотвратява дехидратацията. Важно е да се подберат правилните продукти, които са подходящи за конкретния тип кожа на всеки пациент. Не всички изделия, които са предназначени за кожа, засегната от екзема, водят до облекчаване. Ето защо е да се подберат правилната формула и съставки, които да осигурят необходимото овлажняване и облекчаване на дразненето и сърбежа.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139929/

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=dermatite-atopique