Няма нищо по-хубаво от свеж душ след дълъг ден, пълен със задачи и емоции. Но се оказва, че много от нещата, които правим в банята за да се почувстваме отново чисти, свежи и релаксирани, вредят на кожата. Някои от грешките правим несъзнателно всеки ден. 

 

Твърде горещ и дълъг душИма малка, но важна разлика между топъл и горещ душ. Горещият душ може да изсуши кожата, да предизвика дразнене и дори преждевременно състаряване. Затова дерматолозите препоръчват да се къпем с хладка вода, а още по-важно от температурата на водата се оказва продължителността на взимането на душ. Без значение дали водата е топла или гореща е добре къпането да бъде в рамките на 10-тина минути. 

 

Използване на неподходящ измивен продукт


Ако чувстваме кожата стегната след измиване, означава, че използваме неподходящ измивен продукт. Правилното почистващо средство ще донесе на кожата нежно усещане и мека кожа.


Класическите сапунени барове изсушават кожата и нарушават кожната бариера - те премахват липидите и протеините. Най-важният ориентир за това дали се къпем с правилния продукт е дали след душ усещаме кожата си стегната и суха.

 

Неправилна хидратация


Оказва се, че ако след душ използваме балсам за тяло с овлажняваща функция, без да се подсушим добре, можем сериозно да навредим на кожата си.


Използването на балсам, когато кожата ни е все още влажна, „фиксира“ влага, което води до суха или напукана кожа. Подходящият овлажнител ще изтегли влагата - емолиентите, за да изглади повърхността и да осигури копринено усещане. Ключово за това е да се използва олио или масло за тяло вместо балсам. Маслото задържва влагата, без да йнанася допълнителни щети.

 

Рядко почистване на халата за баня


Халатите за баня и кърпите могат да място за размножаване на бактерии, ако не се перат редовно.

 

Груб скраб


Силното търкане на кожата със скраб под душа, може ни накара да се чувстваме по-чисти, но по-скоро ще увреди кожата. Ако кожата е зачервена, след като я подсушим, то може би е сме действали по-агресивно от необходимото. Ексфолирането трябва да е нежно и да се прави не повече от 1-2 пъти седмицно.

 

Източник: Insider.