Нуждата от качествена слънцезащита през лятната ваканция отдавна е условие, с което всеки се съобразява. Продуктите с мощна UVA и UVB защита доказано пазят кожата от слънчево изгаряне, стареене на кожата и намаляват риска от развитието на кожен рак. Установено е, че директното излагане на вредните ултравиолетови лъчи, без нужната защита, е отговорно за около 80% от видимите признаци на стареене на лицето, а годишно в света се диагностицират около 5 млн. нови случаи на меланома.


Но дори и най-качествения продукт няма да сработи, ако не бъде приложен с внимание. Оказва се, че повечето хора подбират със знания подходящи слънцезащитни продукти, но допускат драстични грешки при употребата им – нанасят твърде малко количество, пропускат ключови зони или не подновяват крема си, а резултатът при всички е увреждане на клетките в дълбочина. Всичко това прави кожата да изглежда по-стара, набръчкана, суха и бледа. Ето някои от най-често допусканите грешки:

 


Нанасяне на слънцезащитен продукт чак на плажа

Подготовката за плажа не свършва с избора на банския костюм, слънчевите очила и кърпата в тон. Комбинацията може и да е доста ефектна, но ако слънцезащитния крем не е нанесен в точното време за това, рискът от изгаряне скача лавинообразно. Златното правило за ефективна слънцезащита изисква нанасянето на крем, лосион или спрей най-малко 20-минути преди излагане на слънце. Това е минималното време, нужно на кожата да абсорбира продукта и да се задействта защитните му съставки.

 

Твърде пестеливо нанасяне

Много хора нанасят редовно слънцезащитен продукт, но го правят твърде пестеливо. Така не осигуряват достатъчна защита на тялото от вредните слънчеви лъчи. Изчислено е, че количеството нужно за качествена защита на плажа е минимум 1 унция или около 30 милилитра.

 

Пропускане на важни зони

Проучване публикувано в списание PLoS One през април 2019 г., показва, че близо 20 % от участниците в него не прилагат слънцезащитен крем върху клепачите си. Нещо повече - голямата част от тях дори нямат представа, че са пропуснали тази важна зона. Авторите отчитат това като проблем, защото кожата на клепача е сред най-чувствителните места, предразположени към развитие на кожен рак. 


Устните са друга често пренебрегвана област, която е податлива на слънчево изгаряне, тъй като в тях няма много меланин. За добра UV защита е достатъчно използването на балсам за устни или червило със SPF 15 или по-висок фактор. Балсамът без защитен фактор не е добра идея за плажа, защото хидратира устните, а колкото по-хидратирана и бляскава е кожата, толкова по-силно привлича UV-лъчите.

 

Слънцезащитният продукт не се подновява навреме

Установено е, че едва 33% от американците подновяват слънцезащитата на плажа толкова често, колкото е нужно. И понеже продуктите, които пазят кожата от слънчево изгаряне не са вълшебна отвара е важно да си припомним златното правило: важно е слънцезащитния крем да се подновява на всеки два часа и доста по-често, ако плувате или се потите повечко на плажа. 


Според указанията на щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), дори слънцезащитните кремове с етикет „водоустойчиви“ осигуряват SPF-защита до 80 минути след нанасянето.


Но кой чете етикети на плажа? Днес за по-разсеяните летовници съществуват приложения като SunZapp - безплатно за iPhone и Android, което осигурява персонализирана защита от слънцето. Технологията съобразява индивидуалния тип кожа с мястото, на което сме - фиксира GPS местоположението на потребителя, часовото време, следи синоптичната прогноза и алармира при риск от изгаряне. И подсеща кога е време за ново нанасяне на слънцезащитния продукт. Гениално!

 

Без UV-защитата когато е облачно

Поредна фатална грешка. Дори когато слънцето е скрито зад плътни облаци, 80 % от неговите UV лъчи успяват да стигнат до кожата и да я увредят, ако не е защитена.