Глицеринът е една от най-старите, но ефективни съставки, които са идеални за лечение на суха и дехидратирана кожа. Той е отличен овлажнител, като редовната му употреба върху кожата, я държи свежа и дълбоко хидратирана. Глицеринът помага за поддържане на pH баланса на кожата и употребата му минимизира загубата на вода.


Глицеринът може да се използва и за отстраняване на мъртвата кожата, тъй като разгражда протеините в мъртвите клетки и ги премахва от кожата. Това помага за генерирането на нови кожни клетки. В допълнение, той притежава лечебни свойства и може да действа като естествено средство за облекчаване на различни кожни заболявания като екзема и псориазис.


Освен за кожата на лицето, глицеринът може да се използва и върху устните, за да се предотврати сухота и евентуално раздразнение. Той е идеален балсам за естествено меки и хидратирани устни. За да се избегне напукване на устните и съответно неприятно лющене и кървене заради сухота, може да се използва редовно глицерин.Глицеринът е идеален балсам за устните и защото им придава мекота и розов цвят. Някои хора са склонни да имат тъмни устни най-често в резултат от тютюнопушене или други фактори. В такъв случай глицеринът е перфектното средство. Дори тънко покритие от него може да подхрани устните до голяма степен.


За целта с помощта на памучен тампон може да се нанесе глицерин по устните преди лягане и така да се пренощува. За най-добри резултати се препоръчва повтарянето на тази процедура всяка вечер преди заспиване.


Според д-р Дипали Бхарадвай, експерт в областта на кожата и красотата, през зимата кожата е много вероятно да стане суха и затова е необходима редовна употреба на глицерин, тъй като той помага за овлажняване на кожата и устните. 


Необходимо е обаче да се отбележи, че на пазара има много козметични продукти, за които се твърди, че съдържат глицерин, но винаги се препоръчва да се използва чист глицерин, за да се избегне нанасянето на химикали върху кожата.