Напуканите пети са сигнал, че не се грижим достатъчно добре за краката си. Зимата е студен сезон, в който обуваме по-тежки обувки и краката ни се изтощават, а кожата загрубява. Това усложнява ситуацията, тъй като се изискват по-отдадени грижи, за да си гарантираме мека и здрава кожа на петите. 
 
Не е необходимо обаче да си правим редовно педикюр или СПА процедури, успокояват ни специалистите. Един от достъпните и гарантирано успешни методи, чрез които да се справим с напуканите пети, е глицеринът

Как помага?

Глицеринът има свойството да „заключва“ влагата в кожата и да спомага тя да се задържи по-дълго там. Специалистите препоръчват преди да намажем петите си с глицерин, да потопим краката си в хладка вода, смесена със сапун или водороден пероксид, за да се отървем от мръсотията.
 
Най-добре е да използваме пемза, за да отстраним мъртвата кожа. След това трябва да подсушим краката с кърпа и да приложим глицерина. Дерматолозите поясняват, че на пазара могат да бъдат намерени редица кремове с глицерин, които действат ефективно при напукани пети. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
По време на самото мазане е добре да втриваме глицерина много добре и продължително. Ако са налице дълбоки пукнатини, трябва да им отделим специално внимание и точно там да нанесем по-обилно количество крем. Масажът по време на мазането е една добра идея, която освен релакс, ще ни осигури и по-осезаем ефект върху кожата. 
 
Следващата стъпка е да увием стъпалата си във фолио и да поседим така около 20 минути. По този начин даваме възможност на глицерина да се абсорбира в кожата. Това спомага именно за по-качествената хидратация и за задържането на влагата в кожата. 
 
Специалистите изтъкват, че глицеринът е изключително ценна съставка в голяма част от кремовете, предназначени за кожата, които могат да бъдат намерени в търговската мрежа. Освен при напукани пети, той е изключително подходящ за употреба и при суха кожа на ръцете например.