Генетичният фактор има по-голяма роля за ранното побеляване на косата при жените, отколкото стилът на живот и причини като стрес и диети.


Датски учени правят изследване, в което са влючени 200 сестри-близнаци, на възраст между 59 и 81 години, една част от тях са еднояйчни, другите двуяйчни.

Екипът на д-р Дейвид Гън намира малка разлика във времето при побеляването на косата при еднояйчните близнаци, които носят еднакви гени, но установява значителни такава при двуяйчните близнаци, чийто гени са различни, пише в the journal PLoS One. Експертите правят заключението, че ранното побеляване на косата се дължи на генетичен фактор, за сравнение на проблема с изтъняването на косата на темето, което се свързва с условията на околната среда и стила на живот.


Експертите казват, че независимо какви мерки взимат жените, за да отложат побеляването на косата си, то те ще са безрезултатни, тъй като проблемът е генетичен и е извън възможностите да се контролира.


Предишно изследване на Британското Дружество по дерматология също показва, че фактори като условия и начин на живот са незначителни по отношение на побеляването на косата, което означава, че хората не бива да мислят, че то се дължи на нещо, което не правят както трябва. Естествено експертите добавят, че има изключения.


Д-р Дейвид Фишер от институт за ракови заболявания, също провеждал изследвания, свързвани с ранното побеляване, е съгласен, че генетичният фактор играе ключова роля в този процес. Също така има доказателства, че някои химикали също провокират ранното побеляване, допълва експертът.