Кожата е изградена от няколко вида кожни клетки, като кератиноцити или меланоцити. Витилигото се проявява с бели петна по кожата. Те се дължат на изчезването на меланоцитите, чиято роля е да произвеждат меланин - пигментът, който придава цвета на кожата, косата или очите. Съществува генетична предразположеост за развитието на витилиго. Според Националния институт по здраве и медицински проучвания, децата, на които единият от родителите е засегнат от витилиго, са изложени на риск от 5 до 8% за развитие на заболяването. В някои случаи детето може да бъде засегнато от вродена форма на витилиго. Многобройните научни изследвания върху това заболяване са изключили някои причини и са подчертали значението други. Витилигото е сложно заболяване и е резултат от комбинация от генетични и негенетични фактори.

 

Счита се, че има вероятност няколко гена да предизвикат витилиго, като HLA или CTLA4. Съществуват и локуси - точни места в хромозомата, които благоприятстват появата на депигментираните петна, характерни за витилиго. Такива се откриват в хромозоми 1, 7 и 8. Определен ген участва в появата на витилиго в рамките на едно и също семейство. Тази генетична особеност пояснява, че почти всички засегнати гени имат роля в имунната система, независимо дали са свързани с пигментацията на кожата, регулирането на имунната защита, общото функциониране на защитните сили на тялото, както и развитието на автоимунни заболявания.


 

Смята се, че автоимунитетът е една от причините за витилиго. Всъщност, според Френското дружество по дерматология, 15 до 20% от пациентите, засегнати от това депигментиращо кожно заболяване, също са засегнати от автоимунни заболявания, най-често хипо- или хипертиреоидни състояния. По-рядко се развиват други автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, диабет тип 1 или хронично заболяване на червата. Също така при пациентите с витилиго се наблюдават необичайни антитела, които атакуват меланоцитите и ги унищожават.

 

Витилигото не насърчава появата на рак на кожата и не е психосоматично заболяване - физическа проява на психологическо напрежение, стрес и тревожност в ежедневието. Наистина, стресът, както при всяко заболяване, може да има негативен ефект върху симптомите на вече съществуваща патология. Въпреки това, стресът не е причина за витилиго.

 

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/le-vitiligo-causes-symptomes-a-reconnaitre-traitements-comment-leviter-2127561