Известен факт е, че гъбите за баня са бактериална бомба, но днес когато личната хигиена и отговорност към собственото здраве е решаваща в превенцията на COVID-19, аксесоарите за къпане изискват допълнителна грижа.


Коронавирусът може да живее с часове или дни на различни повърхности. Затова няма как да не се запитаме - може ли COVID-19 да живее в аксесоарите за баня - гъби с луф или мрежа, ръкавици и душ кабини.


Дотук знаем, че коронавирусът може да живее върху пластмасови повърхности до три дни. И след като измиването на ръцете със сапун и вода за 20 секунди може да предотврати разпространението на COVID-19, то това означава ли, че вземането на душ с мрежеста гъба и сапун елиминира вируса от пластмасата?Да, но не съвсем.


Мрежестите гъби, изработени от пластмаса, трябва да се почистват старателно след всяка употреба и не трябва да се споделят, съветват експертите. Измиването на всеки предмет със сапун - независимо дали е душ слушалка, четка или детска играчка, би дезинфекцирало и неутрализирало по-голямата част от микроорганизмите и патогените на повърхността, но опасността идва след това. Защото душ аксесоарите остават влажни в банята, а това е отличната среда за разпространението на всякакви бактерии.


Ето защо памучните ръкавици са по-добрата алтернатива на пластмасовите гъби. Те могат да се перат на висока температура и риска да станат гостоприемник за вируси като COVID-19 е нищожен.


Дори и извън ситуацията с пандемията с коронавируса, аксесоарите за баня често приютяват други микроби. Дерматолозите ги наричат бактериални капани, защото те прихващат от тялото ни бактерии като стафилокок, стрептокок и други микроорганизми, като E.coli. И проблемът е, че във влагата те колонизират и се превръщат в заплаха за здравето.


Съветът на специалистите е да почистваме редовно аксесоарите си за баня, а ако забележим пожълтяване, загниване и неприятна миризма – незабавно да изхвърлим гъбата. За доброто почистване е нужен антибактериален сапун или обработката на аксесоарите с оцет. Краен вариант може да бъде разтвор на белина и вода,в който да накиснем гъбите за 5 минути.