За премахването на разширени пори, белезите по лицето и тялото, фините и по-дълбоки бръчки, в миналото се е използвал метод на механично изпиляване.  Всички тези методи, се характеризират със силна болезненост, неравномерност на въздействието, множество странични действия и понякога непредвидим краен резултат.

 


През 80-те години на миналия век въвеждането на лазерни технологии в областта на медицина доведоха до истински революционен напредък. В естетичната медицина се използваха два типа лазери – аблативни и неаблативни. При аблативните  настъпва изгаряне на горния слой на кожата и периодът на възстановяване е дълъг. Неаблативните имат по-слаб ефект и се изискват повторения на процедурите.


 


 Появилата се наскоро фракционирана технология комбинира действието на аблативните и неаблативни лазери, като осигурява ефективността на стандартния лазерен пилинг, без сериозни странични действия и по-кратък период на възстановяване.

 


При фракционирата технология  се обработва само между 20 и 40% от кожната повърхност. При третиранет на кожата се получават  хиляди миниатюрни и дълбоки ранички под формата на колонки наречени „микроскопични термални зони”. От  значение е и диаметърът на колонката - колкото по-малък е той, толкова по-бързо е възстановяването и по-добър е ефекта.
 


За получаване на оптимални резултати обикновено са нужни 1 – 3 процедури през около 3-4 седмичен интервал. Броят на необходимите процедури се назначава от  дерматолог. Резултатите от лазерната обработка са непосредствени и прогресиращи, като оптимално подобрение се наблюдава към 2 - 3 месец. Крайният резултат е значително подобряване еластичността, тургора и текстурата на кожата.Минимум месец преди процедурата, кожата не трябва да е излагана на слънце или солариум и не трябва за има тен.Непосредствено преди терапията върху измито лице се поставя упойка, под формата на крем. Самото третиране на цялото лице отнема около 20 – 25 минути.2 – 3 часа след лазерната процедура се усеща  парене, като от слънчево изгаряне. Кожата може да е леко зачервена за период от 5 до 7 дни и понякога се  наблюдава  лек оток около очите, който преминава за 2 – 3 дни. Изписват се антибиотични и епителизиращи кремове, които се нанасят съгласно указанията на лекаря. Процедурата позволява поставянето на грим или бръснене скоро след обработката. Някои пациенти могат да се върнат към ежедневните си занимания в деня на процедурата, но при други се изисква повече време в зависимост състоянието на кожата.
 


Процесът на възстановяване на кожата включва леко пигментиране, което се задържа за 3-7 дни, и зависи от дълбочината на лазерната обработка. На третия ден кожата започва да се лющи и използването на хидратанти ще го направи по-малко забележимо.

 


От изключителна важност е използването на слънцезащитни продукти със SPF 30 както по време на оздравителната фаза, така и месеци след това.В редки случаи може да се наблюдава пигментация на кожата, която е преходна и  преминава без допълнително лечение за 3-6 месеца. Възможни са алергични реакции в резултат от използване на някои медикаменти и кремове. Нормално е кожата в областта на третирания участък да остане чувствителна за няколко дни.

 


Предимство на фракционираната лазерна технология е, че може да се комбинира с други процедури. IPL машините може да се използват за премахване на червенини и разширени съдове по лицето. Ботулиновият токсин може да се прилага в комбинация с лазерния метод за релаксиране на по-дълбоки бръчки. Хиалуроновата киселина може да се инжектира за корекция на назолабиални бръчки и оформяне на устните. Мезотерапията доставя директно на клетките витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина и други градивни съставки, като цялостно тонизира и хидратира кожата.