Фотодерматид  е заболяване, причинено от повишена чувствителност на кожата към слънчевата светлина.
Алергията към слънцето се проявява  във вид на мехури, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата, след излагане на слънце. Обикновено се появят обриви по лицето, където кожата е най-чувствителна. Понякога по тялото също се появяват червени петна, а много по-рядко - по ръцете и краката. Заболяването често се развива по време на почивка на морето или в друга държава с по-силна слъмнчева радиация.

 


Фотодерматидът често бива наричан алергия към слънцето, въпреки, че слънчевите лъчи не са алергени. Токсичното или алергизиращото въздействие на слънцето се изразява във взаимодействието на  слънчевите (ултравиолетови) лъчи с някои вещества намиращи се върху повърхността на кожата (екзогенен фотодерматид) или в самите клетки на епидермиса и дермата (ендогенен фотодерматид).
Екзогенен фотодерматид


Най-ярък пример за екзогенен фотодерматид е така нареченият ливаден дерматит. През пролетта и лятото, по време на цъфтежа, много полски растенията отделят специфични вещества – фурукомарини,  които могат да се полепят по повърхността на кожата. Едновременното въздействие на  фурукомарините, в комбинация с  ултравиолетовите лъчи на слънцето, може  провокира свръхчувствителност на кожата. При повечето хора, тази реакция  се изразява в  зачервяване на кожата и везикули (мехурче и гнойна пъпка), обрив, придружени от силен сърбеж. По-късно, след отшумяване на острата реакция, в засегнатите зони кожата може да се пигментира.
 

 

Екзогенен фотодерматид може да възникне и при употреба на различни кремове, лосиони или гримове непосредствено преди излагане на слънци. Алергична реакция може да се провокира и от използването на парфюми или дезодоранти. Химичните веществата, които  влизат в състава на различни козметични и ароматизиращи средства могат да реагират с ултравиолетова светлина и да предизвика алергична реакция. Такова алергизиращо вещество е например, еозинът, съдържащ се в червилото, и параминобензоловата киселина, която намира в състава на някои слънцезащитни кремове.
 

 

Алергизиращото действие на козметичните продукти се допълва и от съдържащите се в тях   мастни киселини, ретиноиди, бергамоново  и розово масло,  мускус, сандалово дърво, борна, салицилова киселина, фенол и  живачни съединения.
Специалистите съветват да сте крайно внимателни и предпазливи спрямо козметиката, която употребявате в слънчевите летни дни или по време на почивката си на морския бряг. Препоръчително е да се вземат под внимание химичните  вещества  влизащи в състава на разкрасителните и козметични продукти. Ако съдържат някои от изброените по-горе химикали, по-добре не рискувайте и не ги използвайте непосредствено преди и след излагане на слънце.
 


Проучвания на специалисти показват, че фотодерматидът може да се дължи на наличието на хронично заболяване, най-често на черния дроб и надбъбречни жлези.
 

 

Най-често от фотодерматид страдат хора със светли и тънки кожи и малки деца. При тях  механизмите на защитната реакция на кожата са значително по-слаби.
 

 

Много лекарства, също могат да причинят фотодерматид. Такъв алергизиращ ефект имат медикаменти  съдържащи активни вещества като сулфаниламиди, барбитурати, аминазин. Алергия към слънцето могат да провокират  някои антибиотици (доксициклин, тетрациклин), медикаменти срещу  сърдечно-съдови заболявания (амиодарон, тразикор), цитостатици,  някои нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, аспирин), орални контрацептиви.
 

 

В допълнение, повишена реакция на кожата към слънчевата светлина се появява, когато кожата е допълнително раздразнена от някои допълнителни процедури като ексфолиране, пилинг, татуиране и т.н.


Ендогенен фотодерматит


Към тази група фотодерматиди се отнасят някои редки заболявания, развитието на които се наблюдават нарушения в имунната система, както и различните метаболитни нарушения (нарушения в обмяната на веществата). До появата на ендогенен фотодерматит могат да доведат заболявания като порфирия, пигментна ксеродерма, екземи,  и т.н.
 

 

При наличието на някое от тези заболявания, задължително се консултирайте със специалист (дерматолог, имунолог или алерголог), преди да се излагате на слънчевите лъчи. Лекарят ще ви посъветва, как най-добре да се предпазите от усложнения и при необходимост ще изготви индивидуален план на лечение, съобразен със здравословното ви състояние.  В никакъв случа й не прибягвайте до самолечение.