Фоликулитът е често срещано възпалително състояние на кожата, което засяга космените фоликули - кухини в кожата, в които се намират корените на космите.


Обикновено фоликулитът се причинява от гъбична или бактериална инфекция, която възниква, когато космените фоликули бъдат увредени. Състоянието може да засегне всяка част от тялото, в която има коса, включително скалпа.


Състоянието не е заразно и обикновено можете да бъде лекувано в домашни условия, но в някои случаи инфекцията може да се разпространи в други фоликули и да причини белези или трайна загуба на коса. (Към първа част на фоликулит)


 

Кои са формите на дълбок фоликулит?

Sycosis barbae. По-дълбока форма на „сърбеж на бръснаря”, която може да причини белези и трайна загуба на коса.


Циреи. Стафилококи, които дълбоко заразяват фоликула и водят до обрауването на циреи (фурункули), които са подути и пълни с гной. Те продължават да нарастват на големина и стават много болезнени, докато не се разкъсат и гнойта не изтече. Групите циреи (известни като карбункули) причиняват по-тежки симптоми от единичните циреи. Белезите могат да се получат в резултат от големи циреи или карбункули.


Фоликулит, причинен от грам отрицателни микроорганизми. Хората с акне, които са на продължителна антибиотична терапия, могат да развият тази дълбока форма на фоликулит, тъй като антибиотиците влияят върху бактериалния баланс на кожата. Състоянието обикновено отминава след приключване на антибиотичното лечение.


Еозинофилен фоликулит. Хората, които нямат достатъчно добър контрол над инфекция с ХИВ, СПИН в късен стадий или пациентите с рак, най-често изпитват тази форма на фоликулит. Симптомите са интензивни и повтарящи се и могат да причинят хиперпигментация (тъмни петна по кожата). Причината за състоянието е неизвестна, но някои специалисти предполагат, че акарите може да са основната причина за еозинофилен фоликулит.


Как се поставя диагнозата за фоликулит?

Лекарите (дерматолози) диагностицират фоликулит въз основа на изследване на кожата, симптомите и медицинската история на лицето (анамнеза).


Лекарят може да вземе проба с тампон от заразената кожа, за да бъде изследвано кои бактерии или гъбички са причинили фоликулита.


В редки случаи може да се наложи извършването на биопсия на кожата, за да бъде изключена възможността за други причини за проблема.


Какво е лечението при фоликулит?

Терапията при фоликулит варира в зависимост от вида и тежестта на състоянието. Често се изисква само лечение с домашни средства. Въпреки това, тежки или повтарящи се случаи на фоликулит може да се нуждаят от лекарства или други терапии.


Лекарства


Предлагат се разнообразни медикаменти за фоликулит. Те могат да бъдат предписани за лечение на бактериални или гъбични инфекции, в зависимост от причината за състоянието. Може да бъдат предписани и противовъзпалителни лекарства. Медикаментите за лечение на фоликулит може да включват:

  • Локални антибиотични кремове;
  • Локални противогъбични кремове;
  • Противогъбични шампоани;
  • Перорални противогъбични средства;
  • Стероидни кремове;
  • Перорални кортикостероиди

Светлинна терапия


Според някои изследвания светлинната терапия или фотодинамичната терапия може да помогне за подобряване на симптомите на дълбок фоликулит. Светлинната терапия понякога се използва за лечение на акне, като при нея се използва както светлина, така и химично вещество за унищожаване на бактерии, гъбички и вируси.


Дренаж


Понякога лекар може да източи цирей или карбункул, като направи малък разрез в лезията, за да бъде дренирана гнойта. Целта е да бъде намалена болката и да бъде ускорено времето за възстановяване.


Лазерна епилация


Лазерът може да помогне за намаляване на фоликулита и излекуване на инфекцията. Той унищожава космените фоликули, така че те не могат да се възпалят или заразят.


Домашни средства


Редица домашни лекарства са много ефективни при лечението на фоликулит и неговите симптоми. Те включват:

  • Топли компреси. Поставянето на топъл компрес върху засегнатата област може да намали сърбежа и да намали натрупването на гной. За компреса е нужно само накисване на кърпа в топла вода и изцеждане на излишното количество вода. Компресът се прилага върху кожата до 20 минути, след известно време това може да бъде повторено;
  • Продукти без рецепта. Предлагат се множество локални кремове и гелове за фоликулит без рецепта;
  • Добра хигиена. Внимателното измиване на засегнатата област два пъти дневно с натурален сапун може помогне за намаляване на инфекцията, при което ръцете винаги трябва да бъдат чисти. Също така е необходимо да бъде използвана чиста кърпа за подсушаване на мястото. Кърпите трябва да бъдат оставяни за изпиране след употреба, за да се намали рискът от предаване на инфекцията;
  • Успокояваща вана. Престоят във вана с топла вода може да помогне за намаляване на сърбежа и болката, свързани с фоликулит.

 

Библиография:
American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Folliculitis
American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Pseudofolliculitis barbae
Barker, S., & Oakley, A. Eosinophilic folliculitis
Diernaes, J. E. F., & Bygum, A. Successful treatment of recalcitrant folliculitis barbae and pseudofolliculitis barbae with photodynamic therapy