Атопичният дерматит е рецидивиращо алергично заболяване, което се характеризира с появата на зачервявания по кожата, сърбеж, дразнене и везикули, които постепенно се покриват със сквами. Това е едно от най-честите дерматологични заболявания. Състоянието се характеризира с периоди на обостряне с различна продължителност, през които се наблюдава влошаване на симптомите. Тези епизоди се перкъсват от периоди на ремисия, при които настъпва облекчение. Тъй като етиологията на заболяването е алергична, то често се свързва с други състояния като астма или алергичен ринит.

 

Контактният дерматит, от своя страна, се дължи на възпалителен процес в кожата, който се предизвиква от действието на дразнещи фактори - триене, абразивно действие, топло, студено, излагане на химически продукти, дразнещи смоли и други. Етиологията на това състояние не е алергична. За разлика от атопичния дерматит, тук не се наблюдава сърбеж, зачервяванията по кожата са ясно отграничени. Дразненето на кожата нарушава устойчивостта на кожната бариера и може да доведе до развитие на атопичен дерматит.


 

Наблюдава се повишено разпространение на заболяването през последните години. Предположенията за това са насочени към промените в начина на хранене още от ранна детска възраст - по-малка продължителност на кърменето, както и ранно излагане на алергизиращи вещества. Друга хипотеза за повишената честота на случаите на атопичен дерматит е влиянието на околната среда и промененото излагане на имунната система на различни вещества, което я сенсибилизира допълнително. Водещият механизъм на възникване на атопичния дерматит е атопията - повишената склонност към развитие на алергични реакции при контакт с различни агенти от околната среда. Тази реакция се характеризира с производство на имуноглобулин Е - IgE от имунната система. Често при пациентите с атопия се наблюдават и други алергични състояния - алергичен ринит, екзема, астма, уртикария, алергичен конюнктивит и хранителни алергии.

 

За заболяването са характерни четири фази на развитие:

  • Образуване на червени, затоплени петна по кожата, съчетани със силен сърбеж.
  • След това се появяват малки везикули, изпълнени с течност и събрежът продължава.
  • Образуване на жълти корички по кожата, които естествено се отделят след няколко дни.
  • Накрая лезиите се покриват със сквами, впоследствие могат временно да се облекчат, да рецидивират или да се задържат продължително време, при което дерматитът става хроничен и кожата се изсушава значително.

Червените и затоплени петна по кожата първоночално не са разпространени значително по тялото и очертанията им не са ясни. Малките везикули, които се развиват след това, са изпълнени с течност и предизвикват силен сърбеж. Тяхното разчесване води до лихенификация на кожата, тя се удебелява, придобива по-тъмна пигментация и сърбежът се задържа продължително време.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/peau-cheveux-ongles/dermatite-eczema-atopique/symptomes-complications.html