Чувствителната кожа е нежна и деликатна. Отличава се със склонност към лесно изсушаване, предразположеност към алергични реакции. Зачервяването при емоционално вълнение, топлина или студ също е признак за чувствителна кожа. 

 
Използването на някои козметични или домакински продукти, поради съдържанието на определени дразнещи съставки, може да повлияе на чувствителната кожа. Реакциите са свързани с щипене, парене, зачервяване или стягане.
 
Дори и ефектите да не са видими, се усеща чувство на дискомфорт, обясняват специалисти. 
 
Дерматолозите съветват да се обърне внимание при кожни реакции, свързани с гнойни пъпки, подутини или ерозия на кожата.
 

1. Причини за кожни реакции 

  • Кожни заболявания или алергични кожни реакции, свързани с дисфункция на имунната система, като атопичен дерматит (екзема), уртикария, розацея или алергичен контактен дерматит.
  • Прекалено суха или наранена кожа, която не защитава ефективно нервните окончания. Това води до кожни реакции.
  • Прекалено излагане на кожата на вредни фактори на околната среда, като слънце и вятър, или прекомерна топлина или студ.
  • Роля играят и определени генетични фактори, възраст, пол и раса. Например, установено е, че нумуларен дерматит, вид екзема, се среща най-често при мъже на възраст над 60.
 

2. Има ли медицински тестове за чувствителна кожа?


Чувствителната кожа може да се дължи на много и различни фактори. Тестовете с поставяне на пластир могат да идентифицират уртикария, общ сърбеж, или екзема като признаци на алергии, които причиняват или допринасят за чувствителна кожа. 
 
NEWS_MORE_BOX

3. Съвети за грижи за чувствителната кожа на лицето...

  • Почистване. Според дерматолози хората с чувствителна кожа реагират различно на различните методи за почистване, но повечето специалисти са съгласни, че „дезодориращите“ или силно ароматизирани сапуни съдържат съставки, които не е препоръчително да се използват за лице, тъй като могат да я подразнят. Употребявайте продукти, подходящи за чувствителна кожа, като нежно почистващо мляко и др. 
  • Овлажняване. Овлажняващите продукти помагат кожата да запази влажността си, което я предпазва от изсушаване. 
 
Чувствителната кожа изисква избягването на парфюмирани кремове, както и продукти, съдържащи алкохол, ретиноиди или алфа-хидрокси киселини.