Вероятно смятаме, че правим добро на себе си, но ежедневното къпане не е полезно за нас. Изследователи твърдят, че по този начин може да се увреди микробиомът – микробите, които живеят върху кожата. Това може да доведе до поява на акне, се посочва в данните на две отделни проучвания в областта. 
 
Макар изследователите да анализират ефектите от прекомерното къпане, официално няма препоръчителен брой пъти седмично за постигане на идеален баланс между поддържане на микробиома и поддържане на личната хигиена
 
Микробиомът представлява сбор от различни микроби, които живеят върху тялото ни, и е от важно значение за здравето на организма. 
 
От проучванията в областта става ясно, че ежедневното къпане, използвайки шампоан и сапун, лишава косата и кожата от полезните микроби. Микробиомът е особено важен за функцията на имунната система, храносмилането и сърцето. 
 
Проучване, публикуване през 2013 г, също свързва появата на акнето с микробиома. Откритието на бактерии, хранещи се с пот, може да доведе до ново лечение на акне и по-сериозни наранявания, твърдят изследователи през 2014 г.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите идентифицират бактерии, които метаболизират амоняка – основната съставка на потта. Те могат да подобрят здравето на кожата и дори да са от полза в лечението на кожни заболявания, като акнето. 
 
Естествено е да смятаме, че, ако някой спре да се къпе, започва да мирише неприятно. Но тази миризма е резултат от самото къпане, твърдят някои. 
 
Неприятната миризма на тялото е продукт от бактериите, които живеят върху кожата и се хранят с мазните секрети от потта и мастните жлези, намиращи се в основата на космените фоликули. Самата пот по начало няма никаква миризма.