Има някои ежедневни навици, които могат да бъдат изключително вредни за кожата. 


Първият от тях е измиването на лицето с прекалено топла вода. Горещата вода не може да изчисти лицето по-добре, отколкото студената. Нещо повече – използването на много топла вода може да бъде вредно, тъй като премахва всички налични естествени масла в кожата и в резултат може да се получи дехидратиране и сушене. 


Необходимо е да се внимава много и с ексфолирането. По принцип отстраняването на мъртвите клетки не би трябвало да навреди. Има обаче ексфолианти, които са по-песъчливи, тъй като съдържат груби съставки като зърна и семена, които могат да предизвикат зачервяване, дразнене и възпаление.Вреден навик е също недостатъчният сън. Освен че вреди на нервната система, получаването на по-малко от седем часа сън през нощта, може да направи кожата да изглежда по-изморена, суха и с наличие на фини линии и бръчки. В допълнение, след безсънна нощ на сутринта, долните клепачи може да са подпухнали, което да причини неразположение.


Много вреден навик е и пушенето. То е вредно не само за здравето на белите дробове, но и това на кожата. Цигареният дим съдържа въглероден оксид, който намалява кислорода в кожата. Цигарите съдържат също никотин, който намалява притока на кръв, като оставя кожата суха.


Като следваща грешка в грижата за кожата е консумирането на мазна храна. Тя е вредна не само заради покачването на килограмите, но и защото може да предизвика поява на запушени пори по носа, брадичката и челото и акне по лицето.


Закупуването и нанасянето на масова козметика върху кожата на лицето е абсолютно погрешно. Препоръчително е да се използват изчистени продукти, като се направи предварително тест върху кожата преди купуването на продукта. Така ще се избегнат евентуални кожни реакции като обрив и алергии.