Мазната коса невинаги е мръсна коса и невинаги е белег за лоша грижа. Различни фактори може да провокират свръхсекреция на себум в кожата на скапла, който да доведе до прекомерно омазняване на косата още на следващия ден след измиването й.

 

Прекомерното омазняване на косата рядко е самостоятелен естетически проблем. То често се придружава и от физически дискомфорт, провокиран от сърбеж, парене и лющене на скалпа.


 

Има няколко прости, но ефективни стъпки, с които да се допълни грижата за кожата на главата и за косата, така че да се преустанови бързото й омазняване след баня.

 

Балансирайте хранителния си режим
Себумната секреция се влияе пряко от приема на въглехидрати и мазнини и редуцирането приема на тези хранителни вещества може да забави омазняването на косата. Хранене, богато на витамин Е и омега-3 мастни киселини, ще забави допълнително омазняването. Същият ефект ще има и повишаването приема на вода за оптимално хидратиране на скалпа.

 

Редовно измивайте косата си
Нормалната коса не бива да се измива с шампоан по-често от 2 пъти седмично, но при ускорено омазняване на косата нормата се променя. В такива случаи за преодоляване на дискомфорта прекомерното омазняване изисква ежедневно измиване на косата. Ако с храната се набавят всички необходими за косата вещества и се ползват шампоани без дразнещи кожата съставки, контрол над омазняването може да се постигне бързо и нуждата от често измиване на косата ще изчезне.

 

Допълнете грижите за косата с ябълков оцет
Проучванията показват, че ябълковият оцет успешно регулира омазняването на косата, намалявайки нуждата от честото й измиване. Няколко лъжици оцет разтворени в чаша вода и втрити в косата след измиване забавят секрецията на себум. Неудобството от острия аромат на оцета бързо изчезва, защото той скоропостижно изветрява.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Заменете агресивния шампоан със сух такъв
Актуалните сухи шампоани във вид на пудра много успешно попиват и елиминират излишното омазняване на косата и връщат блясъка й. При нужда от редовно миене на косата агресивните шампоани с изкуствени съставки трябва да се заменят от такива с максимално органичен такъв и част от дневните измивания да се заменят с третиране на косата със сух шампоан.

 

Внедряването на тези прийоми към ежедненвната грижа за косата ще помогне за регулиране на омазняването й и за намаляването му с времето.