Косата има нужда от възстановяване и подхранване през всеки сезон. Това може да стане по естествен начин, а не чрез подлагане на процедури, включващи химически продукти и терапии.


Естествен продукт, много подходящ за косата, е алое вера. То се използва за третиране на косопад, но също така алоето успокоява скалпа и хидратира косата. Честото му използване намалява пърхота и почиства космените фоликули, които могат да бъдат блокирани от излишен себум. Гел от алое вера може да се прилага върху скалпа няколко пъти седмично, но също така може да се използват шампоан и балсам за коса с алое.

 


Освен алое вера, в помощ на изтощената коса идва кокосовото масло. То съдържа мастни киселини, проникващи във вътрешността на косъма. Те намаляват загубата на протеини от косата. Кокосовото масло може да се използва преди или след измиване на косата в зависимост от нейния тип. Ако тя е склонна към омазняване, кокосът може да се нанесе няколко часа преди измиване. Ако косата е суха, то може да се нанася след измиване на косата за хидратация. Освен това то допринася за нейния блясък.


Приемът на рибено масло, освен че е полезно за цялото здраве, подпомага възстановяването на косата. Консумацията на омега мастни киселини помага за подобряване състоянието на косата. Рибеното масло съдържа и множество протеини и хранителни вещества, подобряващи плътността на косата. Рибеното масло също така намалява косопада. Омега мастни киселини може да се набавят и чрез промяна в начина на хранене, като се консумира редовно морска риба.

 

Сокът от лук има неприятна миризма, но зеленчукът е изключително полезен за косата. Той успешно лекува косопада, тъй като стимулира растежа на косата. Смята се, че той подобрява циркулацията на кръвта. Сокът от лук се нанася върху скалпа и косата и престоява поне 15 минути, а след това косата се измива както обикновено.

 

Маслото от розмарин е етерично масло, намаляващо косопада, възстановяващо косата и стимулиращо растежа ѝ. Маслото се смесва с кокосово масло и преди измиване на косата се прави масаж на главата, който допълнително допринася за циркулацията на кръвта. Трябва да се знае, че етеричното масло не бива да се нанася директно, а трябва да се смеси с друг вид масло.