Естествено изсъхване на косата с помощта на кърпа или използване на сешоар – кой вариант е по-добър, за да може косата да изсъхне, но и да не се уврежда?

 

Сешоарът може да причини някои негативни последствия за косата като дехидратация, прекомерно изсушаване, сплъстяване на косъма, разрушаване на структурата му, отслабване на силата му, накъсване, премахване на естествените масла на скалпа. Все пак, ако сешоарът се използва по правилния начин, той може да не увреди много косата. 


 

Направени са редица проучвания за използването на сешоар върху различен тип коса на различно разстояние и температура, като накрая са сравнени резултатите. Експериментите показаха, че сешоарът уврежда косата, но най-вече, ако се използва неправилно, т.е при много високи температури и много близко до скалпа, например около 5 см при 95°C. Необходимо е обаче сешоарът да бъде качествен от висок клас със циферблат, който позволява лесно да се контролира температурата.


От друга страна, естественото изсъхване на косата без използването на сешоар има своите недостатъци. Според учените така също не е добре, тъй като косата трябва да се изчака да изсъхне твърде дълго време, а влажният скалп води до разпространение на бактерии и дори гъбички, което е причина за отслабването структурата на косата. Според тях тази злина е по-лоша от вредите, причинени от сешоар. В допълнение, ако не се използва сешоар, косата изсъхва самостоятелно в продължение на 24 часа, дори да изглежда суха.


Най-добрият начин за сушене на косата е чрез използването на сешоар с температура, която не надвишава 45° C. Като второ основно правило е издухването на косата с помощта на сешоар от минимум 15 см разстояние. Той не бива да се използва на едно място и да се концентрира дълго време, а е по-добре да се правят движения. За да се намали вредното му въздействие, може да се използват продукти, които защитават косата от топлина. Друг вариант е оставяне на косата да изсъхне самостоятелно на 70-80%, а след това да се издуха със сешоар.

 

Като заключение, изследователите твърдят, че всъщност използването на сешоар за коса не е толкова вредно, тъй като той предотвратява натрупването на бактерии върху скалпа, които причиняват дразнене, гъбички, пърхот и други проблеми на скалпа.