Уриткарията е дерматологично нарушение, което се нарича още копривна треска. Тя се характеризира със сърбеж и наличието на червени, надигнати лезии по кожата, често с блед център - уртики.

 

Съществуват различни методи за лечение на състоянието, като някои от тях включват използването на продукти от ежедневието.


 

Бани с овесени ядки

Поствянето на една чаша неварена овесена каша във вана може да успокои сърбежа и болката. Важно е температурата на ваната да бъде хладка, тъй като по-топлата вода може да влоши симптомите на уртикарията и да не помогне за сърбежа или подуването.

 

Лосион от алое вера

Алое верата е е източник на витамин Е, от който кожата на хората се нуждае, за да бъде здрава. Лосионите, които съдържат тази съставка биха могли да намалят и сърбежа, който се свързва с копривната треска.

 

Хранителни добавки

Според данни от някои изследвания съществуват хранителни добавки, които са от полза при уртикария. Това са витамин B-12, C и D, както и рибеното масло и кверцетината. Въпреки това информацията за тях не е категорична.

 

Преди преминаването към прием на хранителни добавки, консултацията с лекар специалист е силно препоръчителна.

 

Промени в начина на живот

След разкриването на причината, която е довела до появата на копривната треска, е най-ефективно избягването на съответния дразнител. Причинители на уртикария могат да бъдат някои животни, храни, парфюми и много други фактори от околната среда.

 

При вече появил се проблем са от полза студените, мокри компреси, както и носенето на свободни дрехи с гладка текстура.

 

Други алтернативни методи

Съществуват и други алтернативни методи, които в някои случаи могат да бъдат полезни при появила се уртикария.

 

Според някои лекари фототерапията е от полза при намаляване на засегнатата зона. Въпреки това този метод не е ефективен при всички хора.

 

Ако стресът е причина за копривната треска, се препоръчват различни техники за релаксация, като медитация, а в някои случаи дори хипноза. Важно е да се има впредвид, че тези методи биха могли да облекчат сърбежа, но не могат да отстранят появилия се обрив.

 

Преди започването на каквото и да е вид лечение, консултацията с лекар специалист е силно препоръчителна, за да се определи най-подходящият терапевтичен метод за конкретния пациент.

 

Референции:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hives-alternative-treatments