Грижата за кожата срещу бръчки трябва да осигури необходимата хидратация и стимулиране на колагеновата синтеза. Есенциалните масла са отличен избор за справяне с бръчките. Важно е да подбираме такива, които изравняват тена на кожата и ѝ придават сияен вид. Освен това, с цел да се справим с бръчките е важно да се понижи възпалението, да се стимулира регенерирането на клетките и да се осигури защита на кожата от вредното влияние на факторите от околната среда.

 

Важно е да изберем масло-носител с антиоксидантни свойства, което да осигури справяне със свободните радикали и да предпази кожата от външните агресори. Маслото от розмарин има антибактериални и антиоксидантни свойства. То подобрява кръвоснабдяването на кожата и намалява възпалението. Стареенето на кожата е свързано с нейната дехидратация. Това влияе на нейния външен вид и клетъчното възобновяване.


 

Розовото масло или продуктите с екстракт от роза допринася за регенериране на кожата, премахва нейния уморен вид, облекчава зачервяването и възпалението. Есенциалното масло от иланг иланг допринася за възстановяване на уврежданията, нанасени върху протеините и липидите на кожата. Маслото от лавандула, от своя страна, допринася за справяне с уморената кожа и облекчава раздразнененията.

 

Важно е нанасянето на тези естествени масла да се съчетава с приложение на масло-носител, което намалява агресивността на активните съставки и осигурява продължителното им действие. Маслото от жожоба е отличен избор като масло-носител, тъй като хидратира кожа и намалява появата на бръчки. То се използва за облекчаване на акнето, възпалението, лезиите по кожата и стимулира производството на колаген. Маслото от гроздови семки има ценни антиоксидантни свойства. То може да се използва като носител и освен това подхранва и подмладява кожата.

 

Кайсиевото масло съдържа високи концентрации на витамин Е, линолова и олеинова киселина, които са от важно значение за сияйния вид на кожата. Бадемовото масло е дълбоко подхранващо и подмладява кожата. То намира ценно приложение при състояния, които се дължат на възпалителни процеси в кожата, каквито са екземата и псориазиса. Това масло допринася и за изравняване на тена, хидратира в дълбочина, помага за оздравяването на раните и допринася за по-изящна визия на кожата. Маслото от авокадо е естествен антиоксидант с противовъзпалителни свойства.

 

Референции:

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511972/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/896314/

https://www.phytojournal.com/archives/2019/vol8issue1/PartQ/7-6-70-996.pdf

https://europepmc.org/article/med/29320591

https://www.dovepress.com/the-effect-of-dietary-andor-cosmetic-argan-oil-onnbsppostmenopausal-sk-peer-reviewed-fulltext-article-CIA