Екстрактът от охлюви се нарича още слуз или муцин. Той съдържа хиалуронова киселина, гликопротеин, антимикробни и медни пептиди, които предпазват кожата от инфекции. Медните пептиди стимулират зарастването на раните и спомагат за образуването на колаген. Гликоловата киселина спомага за премахването на мъртвите клетки и насърчава обновяването на новите. Така се изравнява тенът и се намаляват петната по лицето. 

 

Екстрактът действа противовъзпалително и антиоксидантно. Той подмладява, подхранва и облекчава чувствителната и небалансирана кожа. Премахва зачервяванията и сърбежа. Осигурява на кожата витамин А, D, Е, желязо, цинк и манган, които стимулират обновяването и омекотяването на кожата.


 

Екстрактът съдържа също химикал – алантоин, който заздравява раните и стимулира растежа на клетките. Благодарение на него, охлювите регенерират тъканите и черупката си. Алантоинът има овлажняващ и ексфолиращ ефект, защото осигурява влага на горните слоеве на клетките.

 

Слузта от охлюви съдържа и фибринолитични ензими, които възстановяват кръвоносните съдове. Богата е и на хиалуронова киселина, от която кожата изглежда еластична, блестяща и хидратирана.

 

В проучване се доказва, че оксидът муцин, се бори успешно със симптомите на стареене. Той възстановява увредените тъкани, като намалява фините бръчки, успокоява и хидратира кожата. След двумесечно нанасяне на екстракт от охлюви, се намаляват линиите на лицето и бръчките около очите. Муцинът също предотвратява и елиминира бактериите, които причиняват кожни раздразнения като акне, розацея и др. 

 

В други изследвания се твърди, че екстрактът от охлюви, увеличава активността на ензима, отговорен за свободните радикали. Така той се счита за антиоксидант, който защитава кожата от увреждане.

 

NEWS_MORE_BOX


Прилагането на продукти, съдържащи екстракт от охлюв, два пъти дневно върху лицето, подобряват текстурата, влагата и тона на кожата. 

 

Екстрактът е подходящ за всеки тип кожа и може да се прилага за лечение на суха кожа, брадавици, петна и изгаряния. Помага за предотвратяването на стриите и намалява следите от белези.

 

Въпреки че не се наблюдават оплаквания, се препоръчва да се направи тест за алергия преди нанасяне на продукт със слуз от охлюви.