Екземата е общо название за различни видове незаразни възпаления по кожата: атопични дерматити, контактни (придобити) дерматити и други.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, свързано с наследствено предразположение. Обикновено е част от атопичната триада – алергичен ринит, астма, екзема, като фамилна обремененост се среща при над 80 % от пациентите с екзема - техните родители и баби/дядовци също страдат от екзема, псориазис, сенна хрема, бронхиална астма, мигрена и др.

Започва на 2-3 месец след раждането, като често след 5-годишна възраст атопичните екземи отшумяват. В част от случаите, обаче, оплакванията продължават цял живот, като се редуват периоди на обостряне и облекчение.

Контактни (придобити) дерматити. Те са характерни за големите деца и възрастните и се дължат на реакция на свръхчувствителност към различни алергени: козметични продукти, перилни препарати, битови химикали, метали, медикаменти и др.
 

Симптоми

Екземата се проявява със суха и лющеща се зачервена кожа. Силният сърбеж често е първият симптом. Понякога екземата може да бъде мокра и сълзяща. Разчесването може да доведе до вторично инфектиране.

Оплакванията възникват внезапно и продължават часове или дни. Когато персистират за по-дълги периоди от време състоянието се определя като хроничен дерматит.
 


Причини за обострянията

Екземите рецидивират най-често при хора с нарушен имунитет, който намалява бариерните функции на кожата. В тези случаи лека травма на кожната повърхност или друг контактен външен дразнител могат да причинят ново обостряне на екземата. Проучванията показват, че при хората с атопичен дерматит има генетичен дефект, който води до отклонения в синтеза на някои протеини и антитела, важни за поддържане бариерните функции на кожата.

Стресът също може да провокира поява или обостряне на екзема.


 

 

Лекува ли се?

Хронифициралите екземи рядко изчезват завинаги. Обикновено се редуват периоди на успокоение и на обостряне.

Целите в лечението на екземите се свеждат до:

  • овладяване на възпалителния процес,
  • овладяване на симптомите: спиране на сърбежа, успокояване на зачервената и раздразнена кожа и възстановяване на нейната цялост и бариерни функции,
  • намаляване риска от вторично инфектиране,
  • разреждане на обострянията.


Ефективно лечение без кортикостероиди


Относно лечението д-р Мариан Иванов, създател на медицинския Център Фитолек, подчертава:

„Важно е да се знае, че честото и безразборно мазане на кожата, особено при по-малките деца, с кортикостероидни препарати никак не е безвредно. Освен това то дава временен ефект, който с течение на времето става все по-краткотраен.”

Иновативната холандска компания Youmedical разработи нов медикамент на природна основа, наречен Дексем (Dexem), за лечение на екземи и кожни възпаления, както и за облекчаване състоянието при псориазис.

Дексем съдържа нова патентована съставка - био активен бактериален блокер, която действа в няколко посоки:

  • овладява възпалението като потиска патогенните микроорганизми - атакува Staphylococcus aureus и не позволява заселването на вредните бактерии върху кожата,

 

 

развитие на възпалителен процес

 

 

 

блокиране на възпалението от 2QR


 

  • стимулира локалния имунитет на кожата - за разлика от кортикостероидите, които го потискат и постепенно възстановява нарушената й бариерна функция,
  • възстановява воднолипидния баланс на кожата, нарушен при екземи,
  • стимулира оздравителния процес, прави кожата по-устойчива и намалява риска от рецидив.


Дексем не съдържа кортикостероиди и може да се използва при екземи, псориазис и други кожни възпаления както при възрастни, така и при деца и бебета. Облекчението на симптомите - сърбеж, дразнене, суха и зачервена кожа - настъпва след първите апликации. Продължителната употреба прави кожата по-здрава и устойчива и постепенно разрежда периодите на обостряне.

Дексем е под формата на крем (60 мл) и пяна (100 мл), като пяната съдържа допълнителна съставка – Centella asiatica, която подпомага процеса на заздравяване на нарушената кожна повърхност чрез стимулиране на колагеновия синтез. Дексем пяна се препоръчва при по-големи кожни участъци за по-бърз ефект. Прилага се по няколко пъти дневно до облекчаване на симптомите, след което апликациите могат да се сведат до 1-2 пъти на ден за стабилизиране на състоянието.

При пациентите с екземи се наблюдава недостиг на липиди, както и на специфични протеини. Постепенно се стига до загуба на способността за задържане на вода. Кожата се дехидратира, което я прави по-податлива към проникване на алергени и бактерии. Дексем възстановява воднолипидния баланс на кожните тъкани.

Повече информация на: dexem-bg.youmedical.nl

ТВ Клип Dexem


Лечението с кортикостероиди крие рискове


Традиционно лечението на екземи се провежда с кремове на основата на кортикостероиди, които имат противовъзпалително действие, потискат сърбежа, блокират имунния отговор и ограничават алергичната реакция. Ако коретикостероидните препарати се използват продължително могат да възникнат нежелани ефекти, предизвикващи не само козметични, но и здравни проблеми като атрофия на кожата, промени в кръвоносните съдове, нежелано свръхокосмяване, стероидно акне и други.

 

Кортикостероидите потискат локалния имунитет и нарушават бариерната функция на кожата

Здравата кожа е естествената бариера на организма към околната среда. Епидермисът оформя “щит” срещу бактерии, токсини и загуба на флуиди. Функционират антимикробни механизми, благодарение на които патогенните микроорганизми биват възпрепятствани да атакуват и увредят кожните клетки. Като резултат, всяка увреда по кожата бива преодоляна и тъканта се възстановява до своето нормално състояние.

Хората, които страдат от атопичен дерматит или екзема, нямат подобен защитен механизъм или той е нарушен. Поради тази причина патогенните микроорганизми, напр. Staphylococcus Aureus, намират добри условия за развитие по кожата на 90% от хората, страдащи от атопичен дерматит. Прилагането на кортикостероиди задълбочава развитието на съществуващите инфекции и се улеснява възникването на нови.С полагане на системни грижи, включващи добра хигиена, честа хидратация и  подсилване на локалния имунитет на кожата, симптомите при екземи могат да бъдат овладяни, а периодите на обостряне значително разредени.

Повече информация на: dexem-bg.youmedical.nl

ТВ Клип Dexem