Съвкупността от вредното влияние на слънцето, морската вода и сухият въздух може да доведе до увреждане на косата и в някои случаи дори косопад. Според проучвания косопадът е най-често срещан именно през лятото.


Един от най-ефективните начини за предпазване на косата са масажите на скалпа с различни масла - например затоплено кокосово масло. То намалява загубата на протеини, а масажът стимулира притока на кръв към скалпа и стимулира растежа. Препоръчва се поне 3 пъти в седмицата да се прави масаж на скалпа, за да се забележи промяна в състоянието на косата.

 


За да се предотврати или намали падането на косата през лятото, тя трябва да се подхранва в дълбочина с помощта на някои естествени продукти като зехтин, например. Към него може да бъде добавян още мед, жълтък, които се приготвя домашна маска за коса.

 

Алое вера също предотвратява косопада. Може да се приема гел от алое за укрепване на косата, но също така може да се нанася и локално върху скалпа. Алоето притежава противогъбични свойства, а гъбичната инфекция има отношение и към склонността към пърхот.


Диетата също играе важна роля в поддържането на здрава и силна коса. Препоръчително е да се приемат храни, богати на желязо, цинк, биотин, ниацин, витамин С, D, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Не трябва да се прекалява с хранителните добавки и те да бъдат вземани безразборно, тъй като натрупването им в организма в големи количества също може да доведе до косопад, както и тяхната липса.

 

Дехидратацията също може да доведе до накъсване и изсушаване на косата. През лятото се повишава изпотяването, а ако не се приемат достатъчно количество течности (поне 2 литра дневно) рискуваме да се обезводним. Освен редица жизнено важни органи от дехидратацията страда и косата. През лятото също се препоръчва избягването на често седене на климатик, както и пряко излагане на слънчеви лъчи, тъй като те допълнително изсушават косата.