Нефритеният масажор, валяк или ролер за лице, както е известен днес, е използван като средство за разкрасяване още през древността. Днес той е хит в грижата за кожата и ударно трупа почитатели.

 

Както някога, така и сега нефритът се ползва за намаляване на фините линии и бръчици, докато тонизира и подсилва контурите на лицето, намалява подпухването и стяга порите. Уредът обичайно служи за масаж на лицето и при приложението в дълбочина на различни козметични продукти.Техниката произхожда от Китай и се свързва с масажа гуаша - древна китайска практика за масаж на тялото и лицето, която идва от традиционната китайска медицина. Нефритените ролки за лице и масажни инструменти за гуаша могат да бъдат направени от нефрит или кварцов камък, като ефектът и от двата камъка е добър. Още от древността се твърди, че нефритените ролки правят всичко - от извайване, тонизиране и стягане на кожата до повишаване на циркулацията, подобряване на блясъка, намаляване на подпухналостта, минимизиране на фините линии, подобряване на еластичността, детоксикация и подпомагане на продуктите за грижа за кожата да проникнат по-добре. Списъкът е доста дълъг, нали?


Наистина ли нефритения ролер върши работа?

 

Може би. Към момента няма клинични проучвания, които да доказват, че нефритения валяк и масажът с гуа ша имат благоприятно въздействие конкретно върху кожата. Затова са необходими повече изследвания, казват учените. Но със сигурност източните техники могат да отпуснат мускулите на лицето и да осигурят охлаждащо усещане на кожата, а масажът може да има и стягащ ефект.


Как да използваме нефритена ролка за лице?


Обичайно нефритените инструменти за лице могат да се използват върху чиста, суха кожа или след прилагане на продукт за грижа за кожата като серум или овлажнител, за да помогнат при усвояването им. Правилното движение е от центъра на лицето нагоре и навън.


У дома можем да съхраняваме камъка в хладилник за допълнителна прохлада, която може да релаксира допълнително кожата. Ролките могат да се използват и за изглаждане на маски за лице, за да им помогнат по-добре да прилепнат към кожата. Важно е разбира се, редовно да почистваме камъка, тъй като козметичните инструменти могат лесно да разпространяват бактерии. Нужни са само топла вода и сапун и да се съхраняват на чисто и сухо място.