Косопадът е много често срещан проблем сред мъжете, особено с напредването на възрастта им. Поради тази причина много от тях търсят алтернатива, чрез която да се справят с него.

 

Редица учени и изследователи дълго време търсят ефективни методи за предотвратяване на косопада.


 

Екип от специалисти на Mediprobe Research Inc. правят списък, който категоризира лекарствата за косопад спрямо тяхното благоприятно действие.

 

Получената и обработена информация е публикувана в JAMA Dermatology.

 

Освен отбелязаните категории учените посочват плюсовете и минусите, които са свързани с различните видове лечение на косопад.

 

Известно е, че не всички лекарствени препарати, които се предлагат на пазара отговарят на очакванията на хората, които ги купуват.

 

В днешно време от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са одобрени три основни метода на лечение.

 

Това са локално прилаганият миноксидил, пероралният финастерид и ниските нива на светлинна терапия. Те проявяват различна ефективност, както и странични ефекти.

 

Препаратите финастерид и дутастерид са инхибитори на 5-α редуктазата. Поради тази причина тяхната ефективност се проявява при индуцирането на растежа на косата от космените фоликули.

 

В други страни е одобрен и медицинският препарат дутастерид. В САЩ този продукт не се прилага за косопад, заради различните странични ефекти, които проявява.

 

Известно е, че пероралният финастеридът проявява много различни негативни странични ефекти. Някои от тях могат да бъдат еректилна дисфункция, намалено либидо или депресия.

 

Предполага се, че страничните реакции на дутастеридът са подобни на тези, които проявява финастеридът заради голямото сходство между двете лекарства. Въпреки това обаче, всички възможни реакциите на дутастерида не са обстойно прегледани.

 

Локално приложимият миноксидил се свързва с риск от перикарден излив и сърдечна тампонада, когато се използва в много високи дози.

 

Независимо от възможните странични реакции според информацията, събрана от учените, засегнатите от косопад мъже се интересуват повече от ефективността на продуктите, от колкото от негативното им влияние.

 

Направеният от специалистите мрежов мета-анализ на наличните опции за справяне с косопад подрежда продуктите в низходящ ред спрямо тяхната ефективност.

 

Най-малко ефективен е перорално приложимия дутастерид, 0,5 mg, след това пероралния финастерид, 5 mg. За миноксидилd е установено, че лекарственияj продукт от 1 mg, 5% който се използва като мехлем за локално приложениеq е по-малко ефективен от пероралния миноксидил 0,25 mg.

 

Източници:

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2788258