Кой не мечтае за дълга, здрава и блестяща коса? Понякога това е постижимо с качествена козметика и хранителен режим, чрез които си набавяме необходимите вещества. Но замисляли ли сте се дали гребенът е фактор в грижата за здравето на косата? Разбира се, че да. При много жени разресването на косата е истински ритуал. Те със сигурност обръщат и внимание на материала, от който е направена тяхната четка. 

 

Ето няколко основни причини да замените обикновените пластмасови/метални гребени с дървени:


 

Те щадят косата

Металните и пластмасови гребени прекалено издърпват косъма, което причинява по-голямо увреждане на скалпа и начупване на косата. От друга страна дървените гребени са по-нежни към косъма и го щадят много повече при самото разресване. 

 

Не се нагряват при сушене

Металните и пластмасови гребени или четки лесно се загряват по време на сушене със сешоар и могат дори да отделят в кожата на главата вредни вещества. Дървените са лоши проводници на топлината и при тях няма такива проблеми. 

 

Подобряват растежа на косата 

Използването на дървени гребени или четки подобрява циркулацията на кръвта в скалпа. Това поддържа космените фоликули в добра форма и подобрява състоянието на фоликулите, поради което растежът на косата се поодбрява. 

 

Предотвратяват сухота и омазняване

Дървените гребени осигуряват равномерно разпределение на естествените масла, произведени от скалпа, които поддържат косата здрава. Тъй като маслото се разпределя по цялата коса равномерно от корена до краищата, това предотвратява изсушаването и прекаленото омазняване в някои области.

 

Подобряват кръвообращението в скалпа

Четките или гребени от дърво, които са с по-широки и гладки връхчета, подобряват кръвообращението в скалпа. Това оказва благоприятно въздействие върху състоянието на косата.

 

Не генерират статична електричество

Пластмасовите и металните гребени често генерират статично електричество в косата, което я прави по-уязвима. Тъй като дървените не са проводници на електричество, не увреждат косъма по никакъв начин. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Помагат при пърхот

Дървените гребени помагат за преразпределението на себума, произвеждан в скалпа. Те масажират скалпа и почистват част от плаките, насъбрали върху него. Това не могат да направят пластмасовите гребени, които дори могат да раздразнят кожата на главата, ако връхчетата им са по-остри. 

 

Събират мръсотията

Докато пластмасовите и металните пособия за разресване на косата само пренасят мръсотията от едно място на друго заради статичното електричество, дървените я събират. Затова трябва да се почистват по-често чрез измиване с топла вода, след което да се подсушават.