Независимо дали хапваме чери домати или сочно биволско сърце, сезонът на доматите е тук и е по-вкусен от всякога. Освен вкусни обаче, ето че доматите крият в себе си и много ползи за поддържането на красива кожа. Те са пълни с витамини и антиоксиданти и са нискокалорични, но с важни хранителни вещества, което означава, че са пълни с тонове витамини, минерали и фитонутриенти.


Пленителният червен оттенък пък идва от мощен антиоксидант, известен като ликопен, а сърцевината им събира още ударни дози витамин С, фибри, калий и дори фолат.


Какви са ползите на доматите в грижа за кожата?



Точно така, доматите имат значителни ползи в грижа за кожата. Но преди да започнем да прилагаме доматен сок върху кожата си или да втриваме доматени резени по лицето си, е добре да спрем и проучим детайлите. Дерматолозите са категорични, че към всяко ново нещо трябва да се подхожда с повишено внимание. Особено когато говорим за сладко-кисели плодове и зеленчуци, които могат да доведат до кожни раздразнения.
В същото време, в последните години козметичната индустрия създаде десетки продукти за кожата, в които домата влиза в главната роля.


Как действа доматът?


Известно е, че витамин С стимулира производството на колаген, а той е съществена част в доматите. КАто мощен антиоксидант, витаминът може да помогне в борбата със свободните радикали и естествено да стимулира синтеза на колаген.


От друга страна ликопенът в доматите не само неутрализира свободните радикали, но и е защитен щит срещу оксидативен стрес и UV-лъчението слънцето, отговорни за бързото стареене на кожата и появата на старчески петна. Действието му при неутрализиране на свободните радикали го прави ефективен при предпазване от рак, сърдечни болести, мускулна дегенерация и т.н.


Изследване, проведено от Harvard Medical School, в продължение на 6 години били изследвани над 47000 мъже. Било установено, че при консумиране на домати и техните продукти повече от 2 пъти седмично води до намаляване на риска от рак на простатата около 21-34%. Изследването е доразвито през 1995 година от Harvard School of Public Health. Установява се, че при прием на повече от 10 порции доматени храни седмично, рискът намалява с 45%, а при употреба на 4-7 порции седмично – рискът е с 20% по-малък.


Употребата му в козметиката също дава добри резултати, затова си струва да опитаме.

 

Източник: goodhousekeeping.com