Мазната кожа е предизвикателство, с което не винаги можем да се справим. Понякога почистваме и измиваме старателно лицето си 2-3 пъти на ден, ползваме специализирана козметика, но дори и след това проблемът все още не е изчезнал. Истината е, че кожата ни постоянно произвежда естествени масла, чийто обем може да се увеличи под въздействието на различни фактори. 

 

Колко по-мазна е кожата на лицето, толкова повече пори се отварят и предразполагат към появата на акне. Когато лицето ни „свети“ заради мазнотата, нанасянето на пудра и друг грим, който да скрие този недостатък, е само временно решение, което може да влоши положението, ако не вземем мерки. Причината е, че гримът навлиза надълбоко в порите, понякога възпалява кожата и причинява повече пъпки. 


 

Кои са причините за омазняването на кожата?

 

Фамилната обремененост е една от тях. Колкото и да желаем хубава кожа, ако имаме роднина, който генетично е предразположен към омазняване, то процентът и ние да сме наследили този проблем, е много висок. Друг рисков фактор е прекомерната употреба на тежка козметика. Съставките в някои продукти могат да повлияят отрицателно на хора с по-чувствителна кожа – разрушават нормалната бариерна функция и порите се запушват. Освен това, ако употребяваме по-силни медикаменти, например хормони, това ще стимулира производството на себум в кожните клетки и в един момент кожата ще се омазни. Хормоналните промени в организма, особено при жените, са основната причина за появата на акне и мазна кожа. 

 

Много важно е и храненето, защото по-мазните храни се отразяват и на кожата. И не на последно място, излагането на твърде много слънце също може да омазни кожата. 


Преди да предприемем закупуването на специална козметика за мазна кожа на лицето, можем да ползваме с тези домашни средтсва:

 

По-често миене с хладка вода


Първото нещо, което трябва да предприемем, е да се уверим дали наистина почистваме и измиваме лицето старателно. Това трябва да става поне два пъти на ден – сутрин и вечер, с хладка вода. След това е добре да нанесем крем за лице според нашия тип кожа. Той не трябва да е много мазен. 

 

Почистване с лимонов сок

 

Лимонов сок прави чудеса с кожата. Той премахва излишните мазнини от кожата на лицето. В малка чаша се смесва малко лимонов сок с хладка вода, след което с помощта на памучен тампон, натопен с течността, се обтрива леко лицето. Оставяме да постои така около 15 минути, измиваме и подсушаваме добре  с хавлиена кърпа. Кожата е по-чиста, гладка и мека. 

 

Почистване с доматен сок

 

Доматът съдържа много витамини и минерали, които спомагат за свиване на порите и премахване на част от себума. Използването на доматения сок е подобно на лимоновия. С него се почиства и разтрива лицето, след известно време се измива и подсушава. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Намазване с алое вера

 

Растението има много ползи в грижата за кожата. Неговият гел елиминира мазнините и прочиства лицето от токсини. Можем да се мажем с него всеки ден и добрите резултати нямат да закъснеят. 

 

Повече вода, плодове и зеленчуци

 

Промяната в начина на хранене ще намали и омазняването на лицето. Добре е да се храним с повече пресни плодове и зеленчуци, както и да пием много течности, за да може кожата ни да е по-хидратирана


Масаж с краставица

 

Този зеленчук съдържа много вода, която хидратира и омекотява кожата. Масажирането на лицето с парченца краставица намалява омазняването. Можем да се намажем и с нейния сок, като след 15 минути трябва да измием кожата с хладка вода.