Акнето е едно от най-често срещаните състояния на кожата, като голяма част от хората са засегнати от него. То се получава, когато порите на кожата се запушват със себум или мъртви кожни клетки. Фактори, допринасящи за развитието на акне, са също диетата, стресът, хормоналните проблеми и кожните инфекции. За да се предотврати акнето, може да се използват домашни средства. 


Едно от тях е ябълковият оцет. Той помага срещу много видове бактерии и вируси. Това се дължи на органичните киселини, които съдържа. Те елиминират нежеланите пъпки. Киселината потиска възпаленията и предотвратява образуването на белези. В допълнение, киселината в оцета премахва излишния себум, причиняващ омазняване на кожата и съответно акне.


Медът и канелата също са отлични естествени продукти, премахващи пъпките по лицето. Те са добър източник на антиоксиданти, които имат антибактериални свойства и намаляват възпаленията и акнето по кожата.Маслото от чаено дърво е етерично масло, което е известно със свойството си да намалява възпаленията по кожата. Маслото също води до по-малко неблагоприятни ефекти като сухота, дразнене и парене на кожата. Трябва да се отбележи обаче, че маслото от чаено дърво е много силно, поради което трябва да се разрежда преди да се нанася върху кожата.


Зеленият чай е друго домашно средство, което има високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, наречени катехини. Те се борят с бактериите, причиняващи акнето и разграждат химикалите, увреждащи здравите клетки. Те намаляват производството на себум и възпрепятстват растежа на бактериите и възпалителните процеси по кожата.


Алое вера е друго естествено средство, което помага при акне. То съдържа салицилова киселина и сяра, които намаляват разпространението на инфектираните пъпки. Чрез нанасяне на алое вера директно върху кожата се премахват бактериите и излишният себум, който запушва порите.


Тези и още много други натурални продукти могат да премахнат нежеланите пъпки. Сред тях са ехинацеята, кокосовото масло, маслото от жожоба, чесънът и други.