Забавеното производство на колаген с напредване на възрастта се посочва като основна причина за стареенето на кожата и появата на бръчки. Затова козметичните продукти, съдържащи колаген, се радват на повишен интерес в последните години като средство за успешно поддържане на гладка и стегната кожа.

 

Доколко баче поддържането на колагена в кожата може да забави стареенето й и да заличи бръчките? Това е въпросът, чийто отговор може да оправдае или копмрометира ползването на колагена в козметиката.


 

Клинични проучвания доказват, че приемът на лесноусвоим колаген (например под формата на колаген хидролизат) води до редуциране дълбочината на бръчките с около 20% само в рамките на 8-седмичен прием. Установява се, че количествата на прекурсора на колаген в тялото (проколаген) се увеличават значително, а чрез подислената синтеза на колаген в кожата тя може да започне да изглежда като по-млада версия на себе си в рамките на няколко месеца.

 

Много важно в случая е да се отбележи, че максимален ефект може да се търси само когато приеманият колаген е в лесноусвоима форма и във вид, който позволява да премине през стомашно-чревния тракт неразрушен от смилателните сокове и ензими. Именно тази задача е основно предизвикателство пред учените, разработващи колагенови продукти за допълване грижата за кожата. Колаген в удобна за усвояване от матрикса на кожата форма може да се набави чрез добавки за вътрешен прием. Достигането му непроменен до кръвния поток обаче е несигурно, поради високата киселинност на стомашнто съдържимо. Остава възможността такъв тип колаген да се прилага локално върху кожата, така че да може да проникне успешно през нея и да достигне по-дълбоките й слоеве, където да помогне за подобряване еластичността на кожата и за заглаждането на бръчките.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Именно разработването на козметични продукти с достатъчно удобен за навлизане в кожата колаген е основна задача на козметичната индустрия.

 

Продукти за кожа с колаген може да се намерят много лесно, но важно е той да е в подходяща форма, за да подпомогне борбата с бръчките. Такива продукти се очаква да се разработят скоро и да се прилагат самостоятелно или в комбинация с добавки към храната за вътрешен прием. Докато това стане факт, може да се разчита на прием на друг тип продукти за заглаждане на кожата, например такива, съдържащи ретинолова киселина или витамини с доказано благоприятен ефект върху кожата. Към това следва да се добавят и редовните грижи за слънцезащита на кожата и поддържането на естествената й влажност – два от ключовите фактора за превенция появата на бръчки.