За добрата защита на кожата от вредните слънчеви лъчи няма сезон. Фотопротекцията от години е част от ежедневната бюти рутина, която се отплаща щедро година след година. В това ни убеждават и холивудските красавици, и опитните дерматолози, и препатилите от неглижирането на проблема като австралийския чаровник Хю Джакман например.


На актьора с широката усмивка му се наложи да се пребори диагнозата „рак на кожата“ шест пъти, но за щастие успя да надвие упорития базално-клетъчен карцином. Днес той е сред най-популярните активисти на всекидневната качествена фотозащита на кожата и редовните профилактични прегледи при дерматолог. „Моля, използвайте слънцезащитен продукти  и се проверявайте редовно при специалист“, е призивът му, който най-често може да бъде прочетен под следоперативните му снимки в социалните мрежи.


С едно на ум за слънцето живее и Сигърни Уивър. Актрисата от „Пришълецът“ не се плаши от извънземни, но вредните UV лъчи са нещо, от което знае, че трябва да се пази, след като вижда битката на родителите си с рака на кожата. Подобен пример в живота си има и крехката Ан Хатауей, която губи баба си в следствие на битката ѝ с рака, затова днес не пропуска ден без качествен слънцезащитен крем за лице. А червенокосата Джулиън Мур знае, че изящната ѝ порцеланова кожа има нужда от повече грижи и дежурното ѝ преминаване откъм сенчестата страна на улицата ще ѝ се отплати.Списъкът с популярни личности, на които се възхищаваме, подражаваме и черпим вдъхновение е дълъг. В него, разбира се, е и Анджелина Джоли – шеметна актриса, майка на шест деца и неостаряваща красавица. В интервю за дерматолога д-р Ронда Ранд, тя също разкрива, че защитава кожата си от вредното слънце още от ранна възраст – с добра фотопротекция, хидратация и подходящи дрехи и аксесоари.


И, въпреки че всеки летен сезон интернет и социалните мрежи бълват съвети, трикове, митове и нови открития на тема слънцезащита, има няколко важни въпроса, на които трябва да знаем отговорите. За да сме здрави и защитени – без пигментни петна, неприятни зачервявания, бръчки и здравословни беди.

 

нотино скин фейс

 

Има ли значение какъв крем да избера?

Да, има! Препоръките са да се избира слънцезащитен крем с широкоспектърна UV защита, с най-малко SPF 30. Това важи за хората с всички типове и тон на кожата. Нужно е също продуктът да бъде нанесен върху кожата 30 минути преди излагане на слънце.

 

Има ли значение SPF?

SPF е съкращение от „слънцезащитен фактор“, а той е именно онзи важен елемент, който ни помага да предпазим кожата от слънчевата радиация. Слънцето излъчва два вида радиация: UVA и UVB лъчи. UVA лъчите допринасят за признаците на стареене на кожата, като бръчки и отпускане на линиите. UVB лъчите са по-канцерогенни и често са отговорни за слънчевите изгаряния. UVA лъчите пък имат способността са правят UVB лъчите по-реактивни, така че в комбинация двете могат да бъдат много опасни.


Съвременните хора са изложени на вредното излъчване от слънцето практически по всяко време, затова фотопротекцията е важна. SPF действа, като подобрява естествената защита на кожата срещу слънчевите лъчи. Например SPF от 15 осигурява около 15 пъти по-голяма защита от естествената, без слънцезащитен крем. А изборът на широкоспектърен слънцезащитен крем означава, че този тип продукт има свойството да блокира както UVA, така и UVB лъчите.


Още малко: За слабо излагане на слънце (в градски условия) е достатъчен добър овлажнител или бяла козметика с вградена основа SPF 15. За други ситуации обаче е нужно да се подходи по-сериозно и с внимание към фотопротекцията на цялото тяло.

 

нотино скин дарк

 

Нуждая ли се от висок SPF, ако имам тъмна кожа?

Много хора погрешно вярват, че хората с по-тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти, но много проучвания сочат, че честотата на заболеваемост от рак на кожата при хората с по-тъмна кожа е по-висока.

 

Коя е добрата слънцезащита за бебетата и малките деца?


Фотозащитата при малките е задължителна. Но трябва да се знае, че бебетата под 6-месечна възраст не бива нито да бъдат излагани на слънце, нито да им се прилага слънчезащитен продукт. Причината е в нежната бебешка кожа, за която и най-чистите продукти могат да предизвикат раздразнения. Най-добрата протекция за тях е да останат на сянка, облечени със слънцезащитни дрехи и добре хидратирани.
За по-големите деца минимумът на защита е SPF 30. Слънцезащитен крем за бебе с фактор под SPF 50 не бида да се прилага. Детските и бебешките слънцезащитни кремове са за предпочитане, защото имат допълнителни съставки, които пазят нежната детска кожа.

 

SPF влияе ли колко дълго слънцезащитният продукт предпазва кожата?
Слънцезащитният крем трае средно 2 часа. Подновяването на фотозащитата е ключова в предпазването от слънчево изгаряне.

 

нотино слънце дете

 

Водоустойчив слънцезащитен крем?

Водоустойчив слънцезащитен крем е спорно понятие, срещу което негодува FDA. Истината е, че нито един слънцезащитен крем не е наистина водоустойчив.

 

Слънцезащитен спрей?

Този тип слънцезащитни продукти е много популярен, особено сред родителите на енергични и вечно бягащи деца. Спрейът обаче пробуди притеснения сред някои експерти, които препоръчват родителите да избират като основна грижа крем против слънце.

 

 

 

Изцяло естествен слънцезащитен крем?

Редица проучвания установиха, че повечето слънцезащитни продукти на минерална основа не работят толкова добре, колкото стандартните. И все пак ако държим на натуралната козметика, вече има доказателства, че изборът на слънцезащитен крем с основа от зехтин или кокосово масло би помогнал да се осигури такава. И зехтинът, и кокосовото масло имат естествена SPF защита - около SPF 8, така че слънцезащитни кремове, които ги използват като основа, се считат за добра естествена SPF основа.


Днес защитата от вредните UVA и UVB лъчи на слънцето е приоритет за всеки – без значение от цвета на кожата, възрастта, пола или мястото, на което работи и почива. Затова ви предлагаме няколко предложения, които да улеснят още малко правилния избор.

 

нотино слънце край

 

Shiseido Sun Care Urban Environment UV Protection Cream Plus

Хидратиращият крем със защитен фактор SPF 50 Shiseido Sun Care Urban Environment UV Protection Cream Plus и неговата лека като перце текстура, осигурява ежедневна защита на кожата от вредните UVA и UVB лъчи. В допълнение, продуктът ефективно предотвратява негативното въздействие на други външни фактори върху кожата и ѝ осигурява необходимата хидратация.


SPF 50 Shiseido Sun Care Urban Environment UV Protection Cream Plus предпазва кожата на тялото и лицето от слънчевите лъчи, осигурява защита срещу сухия и замърсен въздух, овлажнява интензивно и трайно, поддържа красотата на кожата и здравословния ѝ външен вид и не на последно място може да се използва и като основа за грим. Продуктът съдържа байкалски шлемник, който предпазва от UV лъчите така, че да се запази образуването на колаген и еластин в кожата.


Filorga UV-Bronze

Слънцезащитното масло за постигане на тен Filorga UV-Bronze предпазва кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и едновременно я обогатява с необходимите хранителни вещества, които тя губи при излагане на слънце.


Продуктът запазва младежкия вид на кожата, осигурява защита от UV лъчи, интензивна хидратация и повишава интензивността на тена. Аргановото и маслиново масло са тайните съставки, които правят кожата бебешки мека.
 

Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer

Озаряващата основа Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer със защитен фактор е предназначена специално за озарени от слънцето дни.
Освен защита от слънчевите лъчи, продуктът омекотява, изравнява и озарява повърхността на кожата. Лицето е перфектно подготвено за нанасяне на фон дьо тен и безопасен престой на слънце.


Резултати от проведен тест сред 50 жени след първата употреба, показват, че 96% от жените потвърждават изглаждането на кожата, 92% харесват използването на основата преди нанасяне на фон дьо тен, а 94% от жените забелязват незабавно озаряване.

 

нотино сън липстик

 

Bioderma Photoderm Max Stick

Слънцезащитният продукт за устни Bioderma Photoderm Max Stick е незаменима част от грижата за кожата при излагане на слънце.
Устните са чувствителна зона, а фотозащитния стик предпазва кожата от UVA и UVB лъчите, лесно се разтрива и не оставя мазен филм, хидратира и подхранва.

 

Avène Sun Kids

Продуктът Avène Sun предоставя отлична грижа за детската кожа след излагане на слънце. Продуктът предпазва кожата от UVA и UVB лъчите, щадящ е към нежната детска кожа и я хидратира.
 

Bioderma Photoderm KID Spray

Търсите най-лесния начин да предпазите чувствителната детска кожа от слънцето? Защитният спрей Bioderma Photoderm Kid осигурява максимална защита от слънцето и е практично опакован под формата на спрей.

 

Благодарение на патентованата съставка за клетъчна биозащита, в комбинация със слънчевите филтри, спреят осигурява необходимата защита на кожата. В него, освен това, са подсилени механизмите за възстановяване на кожата. Подходящ е за деца над 3-годишна възраст.

 

нотино слънце мъж