Д-р Паскова е дерматолог с повече от 17 години стаж.  Управител на клиника Derma Vita, където повече от 10 години се грижат за здравето, добрия външен вид и самочувствие на своите пациенти.Кожата като най-голям орган изисква и най-много грижи. Кожата е изложена на всички въздействия на околната среда. Много често по състоянието и промените по нея могат да се открият и редица вътрешни заболявания. Това отразява и връзката на дерматологията с вътрешните болести. Много често дерматолозите са първите, които откриват хронични заболявания и здравословните проблеми на пациентите. Квалифицираният дерматолог се грижи не само за добрия външен вид на своя пациент, но му помага да промени начина си на живот и да подобри здравето си. Добрият външен вид е  показателен за отношението на човека към себе си и към околните.
 


Повечето заболявания и кожни проблеми се активират именно в есенния период. През лятото по-малък процент от пациентите обръщат внимание на състоянието на кожата си и на пораженията, които нанася слънцето.
 


В резултат на дългото излагане на слънце, често се влошава акнето.


Това е най-голямата група от пациенти. Акнето е много разпространено заболяване, което обхваща повече от 85 % от хората в някакъв етап от техния живот. По време на летния сезон голяма част от акнето се подобрява в резултат на действието на ултравиолетовите лъчи. UV-лъчите действат бактерицидно и подтискат действието на Propionibacterium acnes, който е един от основните причинители на това заболяване. В края на летния сезон и в началото на есента се отчита неговото влошаване.
 


През есента се увеличава броя на пациенти с фотоувредена кожа и признаци на стареене.

Слънцето е един от основните агресори, водещ по преждевременно стареене на кожата – т.нар фотостареене. То е по-силно от генетично определеното стареене, т.нар. биологично стареене.

 

Под действието на слънчевите лъчи настъпва вроговяване на кожата, увеличаване на горния епидермален слой  и съответно изтъняване на колагена и загуба на хиалуронова киселина. В резултат на промяна на ДНК на клетката, под действието на UV-лъчите настъпва изтъняване и разрушаване на колагеновите влакна. Наблюдават се признаци на фото-стареене, като загрубяване на кожата, загуба на еластичност, промяна в релефа, поява на повече бръчки, пигментни петна и разширени съдове. При по-възрастни пациенти се наблюдава дори поява на предракови заболявания.
 


Нерядко при по-интензивно слънчево излагане се провокира появата на херпеси, като понякога те могат да протекат по-тежко от обичайното.
 

 

Разбира се има често срещани дерматози, като псориазис, различни екземи, които се подобряват под действието на слънчевата светлина, но на тяхно място могат да се появят бели петна, които притесняват пациентите.


Най-често, можем да говорим за фотоувредена кожа при многократни, недозирани излагания на слънце или при изгаряне на кожата. Най-опасни са изгарянията в ранна детска възраст. Това е и причината през месеците юни и юли Дерматологичното дружество в България да провежда безплатни консултации, на които се обучават майките, как да предпазват децата си от вредното влияние на UV-лъчите.
 


Когато се дозира правилно, излагането на слънце е от изключително значение за синтезиране на витамин Д, подобряване на тонуса и настроението.
 

 

Важно е да се знае, че умереното излагане на слънце не е по-опасно от солариумите. Увреждането на кожата, причинено  от солариумите е равностойно и дори по-тежко. Причина за това е, че хората пренебрегват опасността, прекарват по-дълго време в солариумите и не вземат необходимите предпазни мерки.