Депилацията и някои други методи за премахване на окосмяването от срамната област увеличават многократно риска от заразяване с полово предавани болести.
 
Изследване акцентира върху вероятността от заразяване с Molluscum contagiosum - кожна инфекция, причиняваща подути, перловидни възпаления.
 
Инфекцията се прихваща чрез всяка форма на контакт. Доскоро най-често срещана при деца, през последните години се наблюдава силна тенденция на увеличаване случаите на заразяване с Molluscum contagiosum чрез сексуален контакт.
 
Медици от кожна клиника в Ница, Франция предполагат, че отговорни за това са набиращите популярност практики за премахване на окосмяването при половите органи.
 
От всички пациенти, мъже и жени, които посещават клиниката с диагноза Molluscum contagiosum, прихваната по полов път, 93% са наскоро са се подлагали на депилация на интимната област. 70% от тях използват метода на бръсненето, 13% - остригване и 10% - кола маска. Една трета от пациентите страдат от съпътстващо кожно заболяване, бактериална инфекция или генитални брадавици.
 
Малки порезни рани и разкъсвания на кожата, причинени от агресивните видове депицалия, благоприятстват преминаването на вируси, бактерии и замърсители през естествената механична защита на тялото - кожата. Тези "входни врати" обикновенно са първите места, където се развива инфекция, а лекарите наблюдават концентриране на Molluscum contagiosum най-вече около гениталиите на заразените.
NEWS_MORE_BOX
 
Д-р Гейл Меркурио съветва заразените да спрат незабавно да бръснат засегнатите места, понеже, макар и малки, лезиите лесно се разпространяват чрез тази дейност. Специалистът съветва рисковата практика да бъде заменена с лазерна епилация, която не крие риск от подобни усложнения, понеже не нарушава целостта на кожата.