Биотинът е част от групата на витамините В-комплекс. Означава се и като витамин В7. Той участва в разграждането на мазнините и въглехидратите от храната и в регулирането на холестерола и глюкозата в кръвта. Наред с тях обаче биотинът участва и в процеси, чийто резултат може да се проследи и върху външния вид на тялото ни. Той има значима роля за производството на кератин – основният структурен белтък на косата, кожата и ноктите ни.

 

Биотинът е водоразтворим витамин и тялото ни не може да го складира. Не може и да си го синтезира само. Затова той трябва да постъпва непрекъснато отвън, като част от храната или, при нужда – като част от състава на добавки към нея.


 

При недостатъчен прием се стига до дефицит на биотин, който неизменно дава своето негативно отражение върху състоянието на косата и кожата.

 

Дефицитът на биотин е сред рядко срещаните хранителни дефицити. С разнообразно и балансирано хранене много рядко може да се допусне недостиг на този витамин. Факт е обаче, че балансираният витаминен прием през зимата е трудно постижим. Така дефицитът на биотин се явява една от основните причини за проблемите с косата и кожата през студения период на годината.

 

Симптоми на дефицит на биотин, засягащи косата и кожата

Най-честите външни прояви, по които може да се съди, че приемът на биотин е недостатъчен, включват:

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Зачервяване на кожата, особено на лицето, и поява на обрив, но без сърбеж;
  • Пресушаване и лющене на кожата;
  • Напукване на кожата в ъгълчетата на устните;
  • Поява на гъбични инфекции по кожата;
  • Често обостряне на хронични кожни проблеми като екзема или псориазис;
  • Суха и чуплива коса;
  • Косопад;

 

Характерно е, че когато са провокирани от дефицит на биотин, кожните прояви и тези, засягащи косата, са придружени и от системни оплаквания като хронична умора, липса на апетит, депресивни състояния, изтръпване на крайниците, гадене и др.

 

Комплексните прояви са причина симптомите на дефицит на биотин често да се считат погрешно за прояви на по-сериозен здравословен проблем. Истина е, че компенсирането недостига на витамина може за кратко време да подобри състоянието на косата и кожата, самочувствието и общото здравословно състояние на засегнатия.

 

При наличие на някои от посочените симптоми би следвало да се направи изследване на биотина. При установен дефицит е добре първоначално да се разчита на локално действащи козметични продукти с биотин и само когато те не покажат ефект, да се потърсят по-комплексни методи за овладяване на проблемите с косата и кожата.