Мазнини в областта на бедрата и ханша всъщност били полезни за здравето ни, до този извод стигнали учени от Оксфордския университет.
 


Според проучванията, направени от авторите на изследването, мастните натрупвания около бедрата, въпреки че се считат за неестетични, имат изключително важна функция. Те прочистват организма от вредни мастни киселини и съдържат противовъзпалителни агенти, които предпазват артериите от запушване.
 


Според експертите не всички подкожни мазнини имат такъв протективен ефект.  За разлика от тези около бедрата, мазнините в областта на корема и талията всъщност повишават значително риска от диабет и сърдечносъдови проблеми.
 Учените успокояват, че трудното сваляне на излишните килограми в тази зона всъщност е здравословно. Бързото топене на мазнините около бедрата  повишава отделянето на цитокини, които отключват възпалителните процеси в тялото.
 


При постепенното редуциране на мастните натрупвания се отделя хормонът на метаболизма (адипонектин), който предпазва артериите.
 


Авторите на изследването, публикувано в International Journal of Obesity, са категорични, че получените при изследването данни  ще бъдат полезни при разработването на нови методи за намаляване на болестите, свързани със сърцето и кръвоносната система.