Всички знаем какви шампоани и балсами да използваме, за да накараме косата си да изглежда красива. Но често забравяме, че именно от скалпа зависи цялостното състояние на косата. При лющене, сърбеж, себорея или други подобни проблеми с кожата на главата, можем да приложим някои природни средства.

Зехтин

Зехтинът има много безспорни ползи за здравето, но и много предимства, когато се прилага върху скалпа и косата. 
 
Маслиновото олио помага за омекотяване на люспите, особено при псориазис и придава блясък на косата.
 
1 до 2 супени лъжици зехтин, втрити директно в кожата на главата биха могли да намалят лющенето, като времето, преди да измием косата варира от 10 минути до цяла нощ, ако люспите са по-упорити. Преди измиване е добре да се използва фин гребен, за да бъдат отстранени размекнатите люспи.
 
Ябълков оцет
 
Благодарение на своите антибактериални свойства, ябълковият оцет има способността да облекчи дразнения като сърбеж.
 
Ябълковият оцет може да се прилага върху скалпа в съотношение – една до две части вода към 1 част оцет, няколко пъти седмично.
 
Ако върху скалпа има напуквания, рани или кървене на кожата, в никакъв случай не трябва да се прилага оцет.
 
Тук отново трябва да се използва фин гребен преди измиване, за да се отстранят люспите. След това се преминава към шампоана, балсама и изплакването на косата, както обикновено.
 
Овесена каша
 
Овесената каша е не просто опция за закуска, но и прекрасен начин да съживим кожата на главата. 
 
Овесената каша е позната като популярен вариант за облекчаване на болката и сърбежа при обриви, причинени от растения, варицела и дори слънчеви изгаряния.
Когато я прилагаме върху скалпа, това може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с псориазис или сухота, обясняват специалистите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Неварените овесени ядки трябва да се смесят с вода докато станат на каша и да се нанесат върху скалпа. Оставят се най-малко 10 минути преди изплакване.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да предпазят кожата от инфекции или раздразнения вследствие на продължително чесане.
 
При пърхот, псориазис, суха или сърбяща кожа може да се смеси 1 част чаено маслко с 10 части зехтин. С памучен тампон и чрез потупване да се нанесе на засегнатите зони върху скалпа. 5 до 10 минути след това трябва да се изплакне.