Разговаряме с експерта д-р Зорина Петрова по какъв начин можем да поддържаме едновременно здравето и красотата на кожата.
Д-р Зорина Петрова е завършила е Медицински университет – София през 1994 г. От 1995 до 2000 г. е преподавател в Катедра по фармакология и токсикология на същото висше учебно заведение. Занимава се с преподавателска и научно-изследователска дейност. След 2000 г. до днес продължава работата си в областта на лекарствената терапия в различни чуждестранни и български фармацевтични компании. Управител е на Medical Point.
Д-р Зорина Петрова ще бъде гост в новото дигитално събитие на лайфстайл медията Tialoto.bg „Светът на Tialoto” на 31 март, което може да гледате на живо на стрийминг платформата за събития Investor Media PRO в 14:15 ч.


 - Заради студеното полугодие, а и заради пандемията от година прекарваме повече време на екран. Това се отразява не само на тонуса и фигурата ни, но и на кожата ни. Какво, всъщност, се случва с кожата при този начин на живот? Кои са най-честите проблеми, от които се оплакват хората?


Дългият ни, често и постоянен престой в затроврено помещение оказва влияние на целия ни организъм, в това число и на кожата. Тя е изложена на изкуствено отопление - климатик, парно, на изкуствено осветление, на един и същ въздушен, а следователно и кислороден, поток. Това постепенно намалява нейната хидратация, променя метаболизма ѝ и като резултат кожата ни е по-дехидратирана, по-суха, по-склонна към обриви - което се засилва от носенето на маска, без блясък, с неравен тен и намалена еластичност. От друга страна, ние си позволяваме по-често да „прескочим“ грижата за кожата, защото комуникираме предимно чрез екрана, а това задълбочава проблемите.


 

 - Как можем да се погрижим за кожата така, че да компенсираме и ѝ дадем необходимото?

 

Трябва да почистваме кожата всеки ден, независимо, че не сме излизали и не сме се гримирали. Трябва да хидратираме кожата с подходящ за нас продукт, да я подхранваме и да не пропускаме продуктите, които ползваме за околоочната област или срещу фините бръчки. Трябва да ѝ осигурим възможност да диша, като периодично махаме маската на безопасно място и се грижим за евентуални обриви или алергични реакции своевременно.

 

 - Еднакви ли са грижите за различните възрасти, за жените и за мъжете?

 

До някаква степен, да. Кожата във всяка възраст и при всеки пол се нуждае от адекватно почистване, хидратация и подхранване. Разбира се, детайлите са различни. С напредване на възрастта по-често обръщаме внимание на еластичността и запазване на нивото на колагена, докато в по-млада възраст се стараем да запазим бляскав тен и здравословен вид. Различни нюанси имат женската и мъжката козметика, тъй като физиологично има разлики между женската и мъжката кожа. При всички случаи, обаче целта ни е една и съща: здрава, добре хидратирана и подхранена кожа с изгладен контур и минумум несъвършенства.

 

 - Децата също страдат от проблеми с кожата заради променените условия, в които живеем? При тях каква е грижата?

 

Детската кожа е различна от кожата на възрастния. Затова за нея ползваме специални, педиатрично тествани продукти. Важно при нея е да запазим защитната ѝ функция, защото тя е по-податлива на вредни въздействия. Освен почистване и хидратация, не бива да пропускаме слънцезащита дори и в градски условия и навременна грижа за патологични състояния като атопичен дерматит например.

 

 - Нека бъдем полезни и за нашите герои на първа линия. Какво можем да препоръчаме на медиците в настоящите им условия на работа?

 

Медиците са поставени в екстремни условия от гледна точна на външна среда. Постоянното носене на маска и предпазен екип повишават значително температурата и влажността, което е причина за обратими кожни нарушения. Съвремието наложи термина "маскне", което се характеризира със зачервяване, акнеични обриви, контактен дерматит, кожни раздразнения, сърбеж.


Кожата изисква още повече внимание и грижа. Препоръчва се по-честа хидратираща терапия, редовно почистване с неагресивни продукти - по-деликатни в действието си.


При появата на зачервявания се прилагат продукти с успокояващо действие, при обрив или акне – продукти при акне; при по-сериозни реакции - противоалергични медикаменти.


Поради честата употреба на дезинфектанти, кожата на ръцете също изисква специално внимание. Рискът от прекомерно изсушаване е голям, тя няма физиологично много механизми да противодейства и ние трябва да увеличим многократно хидратацията и подхранването. Често приложение на подходящ крем за ръце е задължително, колкото носенето на маска. Ако се появи свръхчувствителност към дезинфектанта, контактен дерматит, те трявба да бъдат третирани според дерматологичните правила.