Доктор Вивиан Дилър е клиничен психолог и психосоциален изследовател от Ню Йорк. Преди да получи докторска степен, д-р Дилър учи балет в училището Joffrey и танцува професионално с Балета на Синсинати. Тежка травма прекратява балетната й кариера и тя става модел в агенция Wilhelmina models. Завършва бакалавърска степен в университета на Ню Йорк, City University, и получава докторска степен от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн".  В продължение на повече от двадесет години д-р Дилър изследва психологията на красотата и стареенето в съвременната култура. Нейната книга "Нека си го признаем:  какво наистина чувстват жените, когато външният им вид се променя" ("Face It: What Women Really Feel as Their Looks Change") е преведена на различни езици по целия свят. Тя списва собствена колонка във вестник "Huffington Post " и „Psychology Today“. Освен това, д-р Дилър редовно участва като експерт в телевизионни и радио предавания, списания и блогове. Д-р Дилър е консултант на модни и козметични компании, както и на фирми за и маркетингови проучвания, които съветва с експертно мнение за нуждите на потребителите.
 
- Д-р Дилър, кои са най-честите симптоми на проблемен скалп? 
 
Има множество причини за сърбящ скалп, включително кожни болести, вирусни или бактериални инфекции, алергични реакции, зараза или сухота. Честа причина е и пърхотът, който засяга милиони мъже и жени и не изисква посещение при специалист. Пърхотът представлява частици мъртва кожа, които са останали по скалпа. Той може да предизвика различен по сила сърбеж, но не е заплаха за здравето и не е заразен. Повечето от симптомите му могат да се облекчат с редовната употреба на специален шампоан. За по-упоритите случаи, при които скалпът почервенява, става болезнен или се инфектира, може да е необходима лекарска намеса. Най-общо казано, ако симптомите не изчезват и не намаляват, е разумно да се посъветвате с дерматолог.
 
- Какви са причините за сърбеж на скалпа? Кой е основният симптом? Защо ни сърби? 
 
Причината за сърбеж на скалпа зависи от причината за раздразнението. При пърхота, сърбящият скалп е резултат от необичайната скорост на формираме на кожни клетки на скалпа. Този процес обикновено е незабележим, докато множество клетки не се отделят и не започват да стават видими. Смята се, че бързото възпроизводство на клетки е възпалителен резултат, предизвикан от наличието на завишените нива на маята, която се съдържа във всеки скалп. Маята е в по-големи количества, когато повърхността е мазна, затова и хората с мазна кожа са по-предразположени към пърхот. Стресът и емоционалните проблеми могат да предизвикат по-висока чувствителност на сърбящия скалп, но пърхотът е генетично заложен във всеки един от нас. Чесането е автоматичната реакция към сърбежа, но не е дълготрайно решение на дискомфорта, причинен от сърбящия скалп. 
 
- Каква е статистиката за хората, които страдат от сърбеж на скалпа?
 
Скорошно проучване сред 1000 мъже и жени от цял свят на възраст между 20 и 30 години показа, че 78% са имали пърхот, а 65% са страдали от сърбеж на скалпа. Тези резултати могат да окажат влияние върху общото възприятие за сърбежа на скалпа сред населението в световен мащаб.
 
- Можем ли да твърдим, че има тежка и лека форма на сърбеж на скалпа? Какви са основните им характеристики?
 
Умереният сърбеж често може да бъде облекчен чрез употребата на специални шампоани. По-сериозните случаи, които водят до хроничен сърбеж (понякога до степента на лющене на кожата, кървене и инфекции), изискват намесата на специалист. 
 
- Как можем да успокоим сърбежа на скалпа?
 
Лечението зависи от причината за сърбежа, затова е необходимо да се постави точна диагноза. Например, ако сърбежът е причинен от въшки, е необходимо да се приложат специални медикаментозни лосиони, които да ги убият в зародиш. Ако причината е пърхот – редовната употреба на специални шампоани може да доведе до облекчение. 
 
- Какви са препоръките Ви за здрава коса? 
 
Здравословният начин на живот влияе и върху косата. Балансирана диета, умерена употреба на алкохол, спокоен сън и добри хигиенни навици. Всички ние обичаме да експериментираме със стила и модата в косата, но за да я запазим здрава, е необходимо да се уверим, че продуктите, които използваме, са насочени не само към това да й придадат добър външен вид, но и да я подхранят. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
- До каква степен начинът, по който косата изглежда, допринася за доброто самочувствие и увереност на човека?
 
Косата има много важна роля за нашето самочувствие. Всъщност, скорошно проучване сред хиляди 20- и 30-годишни мъже и жени показа, че 77% от тях са по-уверени в себе си, когато косата им изглежда добре. Начинът, по който възприемаме косата си, очевидно е в тясна връзка с това дали се чувстваме привлекателни. Защо? Красивата коса от дълго време се асоциира със сила, красота и висок социален статус. Здравата коса създава усещане за младежки дух и висока самооценка, а сухата и занемарена – внушава точно обратното. 
 
- Може ли пърхотът да повлияе на социалния ни живот? По какъв начин?
 
Да, пърхотът влияе на социалния ни живот. 77% от участниците в проучването, които страдат от тези симптоми, признават, че са се притеснявали в определени социални ситуации, а 38% са убедени, че околните ще ги възприемат негативно, ако се почешат. Оказва се, че има връзка между самооценката и външния ни вид. Позитивното вътрешно самосъзнание влияе на външното ни самочувствие, а когато нещо застане на пътя на тази връзка (като например пърхотът), то започва да ни действа в негативна посока. Например хората, които се чувстват добре в кожата си, са по-уверени, а това влияе на походката и на усмивката им и привлича позитивни хора. От друга страна, ако човек се чувства несигурен, ще върви неуверено, ще се прегърбва и ще избягва да гледа околните в очите, което ще увеличи още повече неговата несигурност. Сърбежът може да ни се струва леко физическо безпокойство, но тези, които страдат от него, го изживяват по-различно. Те чувстват, че сърбежът е извън контрола им. Това провокира в тях безпокойство и безпомощност, които в крайна сметка водят до усещане за срам.