Д-р Надежда Хаджиева е завършила Медицинския университет – София през 1997 г. Притежава две специалности – по педиатрия и неонатология и дерматология и венерология. Надгражда познанията си в ежегодни квалификационни курсове в страната и международни обучения по дерматоскопия, дерматоалергология, педиатрична дерматология и естетична медицина.

 

 - Как влияят зимните климатични фактори върху кожата?


 

Кожата е орган, ограничаващ тялото от околната среда и в непрекъсната връзка с нея. Смяната на сезоните води до промяна в нейното състояние.

През зимата основни фактори са ниските температури, студеният вятър, по-сухият въздух, както и температурните разлики междузатоплените помещения и на открито. Всички тези фактори водят до изсушаване на кожата. Водно-липидната бариера намалява своите защитни функции и кожната чувствителност спрямо неблагоприятните условия на околната среда се увеличава. Кожата става суха, губи тонуса и еластичността си. Зимните фактори оказват влияние както върху здравата кожа, така и върху някои хронични кожни страдания. Сухотата води до обостряне на екземите. Ниските температури и големите температурни амплитуди при преминаване от дома или офиса навън и обратно - влошава резорбцията. Студеният вятър е един от основните фактори за поява на себорейния дерматит. Липсата на слънце и екстремната сухота водят до рецидив или влошаване на псориазиса.

 

 - Как да се грижим за кожата на тялото през зимата? 

 

Основна грижа за кожата е хидратацията. Важно е да се отбележи, че всяко измиване на кожата и използването на измивен продукт, дори и щадящ, води до нейното пресушаване. През зимата броят на къпанията е напълно възможно да бъде намален в сравнение с летния сезон. Измивен продукт може да се използва само за зоните под мишниците, полови органи, седалище и ходила. Останалата част от тялото, може да се мие само с вода. Измивният продукт нека да бъде един-два пъти седмично. Той трябва да е хидратиращ- за суха кожа. Трябва да се ограничават дългите горещи душове, които са толкова приятни в студените зимни месеци. 


По отношение на хиратиращите продукти е важно да се отбележи, че лятото са по-подходящи млеката и лосионите, докато зимата е уместно да се използват балсамите за тяло, защото те са по-добрите хидратанти.  При много суха кожа, предпочитаният препарат е 5% или 10 % урея.


Маслата са много широко използвани и харесвани средства за прилагане върху кожата. Те, обаче, не са подходящи. Маслото повърхностно омазнява кожата, без да я хидратира.

 

 - Какво бихте ни посъветвали за кожата на лицето?

 

Върху кожата на лицето също се нанася хидратиращ продукт. Тук правилото е същото: лятото се използват флуиди и емулсии, а зимата - кремове. Изборът на пазара е голям и всеки може да се посъветва със специалист за правилния такъв.

 

 - Освен хидратация, има ли друго, което е важно да не забравяме през зимата?

 

Да - слънцезащитата. Слънцезащитата през зимните месеци е толкова важна, колкото през лятото. Особено през слънчевите зимни дни и за хората, практикуващи зимни спортове на открито. Страдащите от акне, розацея и мелазма трябва да пазят лицата си от слънце и през зимата. Факторът на слънцезащитният крем не трябва да е по-малък от SPF 30+.