Д-р Надежда Хаджиева е завършила Медицинския университет – София през 1997 г. Притежава две специалности – по педиатрия и неонатология и дерматология и венерология. Надгражда познанията си в ежегодни квалификационни курсове в страната и международни обучения по дерматоскопия, дерматоалергология, педиатрична дерматология и естетична медицина.

 

 - Д-р Хаджиева, лятото отмина, кои са най-лошите последствия за кожата на лицето и тялото от топлите месеци?На първо място са изгарянията, тъй като носят най-голям риск от рак на кожата. UV лъчите са и основен фактор за стареенето на кожата и промените в пигментацията ѝ. Затова фотозащитата със слънцезащитните фактори 50 плюс е задължителна при по-светлите кожи, като най-добрата защита е механичната – дрехата, шаловете при жените, шапката с периферия, козирка, очилата. 
Фотозащитата е добре да бъде целогодишна. Зимата дори и да няма слънце, ние трябва да слагаме слънцезащитен крем, тъй като UV лъчите преминават през облаците.

 

- Предстоят по-хладните и студени месеци, има ли нещо, което можем да направим сега, за да подготвим кожата си за по-ниските температури?


Зимата кожата винаги е с по-голяма базисна сухота. Кожата трябва задължително да е хидратирана вечер преди лягане. През деня е важно да се използва стик за устни, защото през студените месеци, особено при децата, при облизване, устните много се пресушават. През есента трябва да хидратираме лицето вечер и така можем да кажем, че се подготвяме за зимата. През деня могат да се използват колд кремове. Колкото по-хидратирана е една кожа, толкова е по-устойчива на студ. Когато кожата се хидратира целогодишно, тя е готова за излагане на ниски температури за зимата.
През зимата ръцете трябва да се мокрят по-рядко. Важно е да се носят ръкавици. Вечер кожата на ръцете е необходимо да се маже с хидратиращ с крем. Чистият бял вазелин е най-дълбокият хидратант. Дори свинската мас е избор за хидратация на ръцете и ходилата, вместо зехтина, например. Отварям скобите да уточня, че свинската мас не е добре да се прилага на кожата на лицето, тъй като запушва порите.

 

- Защо е важна при всяка една кожа балансираната хидратация?

 

Защото, ако тя е много суха и ние прекалено много мием със сапун, слагаме тоници, които пресушават, кожата цяла нощ отделя собствената си мазнина, за да успее да балансира сухотата. Това влошава и акнето, ако има такова. Но ако ние прекалено много сме намазали тази кожа с различни продукти, пак запушваме порите. Тоест важна е балансираната хидратация! Лятото е достатъчна само фотозащитата, защото този продукт е и хидратант. Зимата е хубаво да сложим първо хидратант, а след това и фотозащитен крем.

 

- Очевидно приветствате постоянната грижа за кожата на лицето и тялото, а какви са различните начини на грижа за кожата според типа ѝ и възрастта?

 

Така е, нуждите са различни според различните възрасти. Детската кожа е особено податлива на външни действия. Най-важна е хидратацията. Освен на хидратацията трябва да обърнем внимание и на мокренето. Детските и сухите кожи не понасят топлата вода и сапуните. Важно е да намалим броя на мокренията и да увеличим броя на мазанията при тези сухи кожи. Свикнали сме, че колкото по-често мием кожата, ѝ правим добро, точно обратното е. Не е нужно къпането да е два пъти на ден. Достатъчно е кратко, хладко обливане със специалните измивни продукти. Подходящи продукти са т.нар. олиа, те са най-хидратиращите продукти, наричат се измивни олиа, а хидратиращите продукти за кожата са т.нар. балсами. Кремовете, емулсиите, млеката и лосионите са достатъчно хидратиращи за кожите, които нямат проблем. Но за т.нар. атопични (сухи кожи) трябва специална грижа. Там най-дълбоките хидратанти са балсамите. Дрехите трябва да са от чист памук.

Има суха, мазна и смесена кожа. Лесно се определя, не е необходимо да ходим на лекар, за да определим типа ѝ. Кожата на лицето е различна от кожата на тялото.

 

- Какво е необходимо да правят младите момичета за кожата си?


Ако се научат сутрин тази кожа да е фотозащитена, а вечер тя да се хидратира, в пъти грижата е повече антиейдж отколкото с всякакви други продукти.

 

- Какво представлява грижата в юношеската възраст?


Най-често срещаните проблеми са сухата кожа и акне. По отношение на акнето слънцето е абсолютен лицемер. На човек му се струва, че то подобрява акнето. Дойде ли есента и зимата акнето се влошава. Кожата трябва да е фотозащитена. Също така, единственото нещо, което трябва да се ограничи в храната, е прясното краве мляко заради хормоните в него. Тези, които са свикнали с прясно мляко, могат да консумират козе, овче, всички кисели млека, сирене, кашкавал. Може да се изберат растителни млека -  соево, бадемово, лешниково мляко според предпочитанията. Не е нужно да се спират шоколадите и въглехидратите. Когато акнето е по-тежко, се посещава дерматолог. Но като превенция, това е фотозащитата и ограничаване на прясното краве мляко. Така имаме голям шанс по време на пубертета акнето да е много по-леко.

 

- Кои са другите кожни проблеми при юношите, които забелязвате?


Това е саборейният дерматит. Влошава се от стрес, недоспиване и напрежение. Другото, което го влошава, е твърдият алкохол, и третото - е студът.
Друга честа диагноза са контактните дерматити. Когато се получи зачервяване и сърбеж около зоната на очите, се получава въпросният контактен дерматит. Козметичните продукти са честа причина за него, когато не е ползвана медицинска козметика. Лакът за нокти е чест алерген. Той е летлив, а най-чувствителната зона е зоната около очите. И когато влезе пациентка с контактен дерматит на клепачите и околоочна зона, първото нещо, което поглеждам, е дали има лак за нокти. Контактният дерматит е алергична реакция или дразнене, което изисква посещение при дерматолог, за да се назначи терапия.

 

- Какво е мнението Ви за използването на грим и други разкрасяващи средства за лицето и косата при тийнейджърките?


Могат да използват каквото решат, стига да употребяват фотозащита, минимум SPF30+ и стига кожата им да се чувства добре. Има медицински фондьотени, които са много щадящи и имат фотозащита. Когато се получи проблем, е хубаво да се посети дерматолог.

 

- Какви са Вашите препоръки за почистването на грима?


Препоръчително е да се използват измивни продукти, които са медицинскта козметика. Щадящите олиа са подходящи продукти, които не дразнят и свалят грима. Гримът не уврежда кожата, ако няма зачервяване и сърбеж. Когато се появи зачервяване и сърбеж, не бива да се прибягва до самолечение, а трябва да се посети лекар. Сърбежът и зачервяването трябва да се излекуват своевременно.

 

- Какво е мнението Ви за използването на гел от хиалуронова киселина върху кожата на лицето?

 

В интерес на истината, кремовете с хиалуронова киселина са до известна степен търговска ниша. Могат да бъдат чудесен хидратант.

Ако една кожа сутрин е фотозащитена, а вечер хидратирана, в пъти забавяме стареенето. Нека започнем да се грижим за нея още от детската възраст. Ако мислим, че с кремовете с хиалуронова киселина ще махнем бръчките, това не е така. Ние не забяваме стареенето благодарение на нея, а на това, че ние мажем с крем, който е хидратант. Самата хиалуронова киселина задържа вода и дамите се чувстват добре, така че аз нямам забележка да се използват. Искам да отбележа отново, че маслата не служат за хидратация. Може да ги използваме за масаж, но не и на лицето. Маслата нямат полза за лицата, могат да доведат до хиперпигментация. За косата те могат да се използват, защото водят до блясък, разресването е по-лесно, но за кожата нямат никаква полза.

 

- Какво е мнението Ви за кремовете с третиноин?

 

Това е продукт, който лекарят преценява дали да даде или не. Третиноинът е в пъти по-активен от ретинола, това е лекарство и само лекар може да го изпише. Защото е дразнещ продукт и е необходимо да се направи схема на обгрижване. Това е темата със стареенето, не кремовете с хиалуронова киселина, а тези, които съдържат третиноин. Той е крем за лечение на акне, но всъщност той е и вечният антиейдж продукт. 

 

- А какво е мнението ви за използването на алое вера върху кожата на лицето?

 

Използвайте крем с алое вера като хидратант, стига да не сте алергични. За косата е много подходящ да се поставя на връхчета. Също така бих препоръчала, ако се слага алое вера на лицето, да се нанася вечер, отколкото сутрин.

 

- Много модерни са кремовете с витамин С. Има ли полза от тях?

 

Кремовете с витамин С водят до белене на кожата, защото това е вид киселина. Има един много лек пилинг, но върху тази кожа, която е леко обелена, слънцето фиксира тъмни петна. Витамин С не ни е помощник.

 

- Как да подхраним косата си за зимата? Полезни ли са маслата, например аргановото масло?

 

Може да го има втраването с маслата, но за подхранването, имат значение витамините, които взимаме за косата. Най-важните микроелементи за космения подраст са цинкът и селенът. За подхранване на косата не разчитайте на шампоаните, те нямат значение за космения подраст. Когато имаме косопад и човек посети дерматолог, могат да се дадат серуми за стимулиране на косния подраст. Къпането с шампон, който и да е той, е хубаво да е два пъти седмично, защото по-честото къпане води до пресушаване на скалпа.

Друго важно нещо е, когато имаме пърхот да се изписва лечебен шампоан. Докато сме на лечебен шампоан, в момента, в който той помогне, минаваме на поддържащ. Пърхотът е сабореен дерматит на скалпа, гъбата свиква с шампона и не му се подчинява или, ако сме непрекъснато на този шампион, скалпът се пресушава и той започва да се лющи заради това, че е само на лекарство. Така че, справим ли се с пърхота с лечебния шампоан, спираме го и минаваме на поддържащ, който няма активна съставка. Причината за пърхота са стреса, недоспиването и напрежението. 
Къпането на косата всеки ден води до омазняване на скалпа. За справянето с него също има лечебни шампоани, но и те не трябва да се използват само и единствено. При косопада важно е не само лечението, но и да се открие причината. Това много често е свързано с щитовидната жлеза. Като причини за косопад може и да е прекаран Ковид-19. И други заболявания и състояния, които дерматологът може да посочи.

 

 - Грижи ли се българската жена за кожата си?

 

Не мога да генерализирам. Всяка според желание, нужда и възможност, но тук по-важен е въпросът дали се грижи правилно. Има жени, които използват много разнообразна и висок клас козметика, но не слагат фотозащита, а най-важното за не я да се хидратира и да има фотозащита.

 

- Коя е най-неглижираната част от тялото ни?

 

Според мен това са ходилата. Вечер трябва да хидратираме и стъпалата, като това може да става с чист бял вазелин. Устните също, често се забравят. И те могат да се хидратират с вазелин.

 

- Важен ли е сънят за кожата?


Важен е за здравето ни като цяло. В интерес на истината, торбичките под очите са генетичност, освен това от значение е и примането на алкохол, сол, хормонален статус. Темата за съня не е водеща за кожата. Също така искам да отбележа, че пиенето на вода е полезно за здравословното ни състояние като цяло, но за кожата на първо място е целогодишната хидратацията и фотозащитата. Най-важната тема за здравето на кожата е превенцията срещу рака на кожата. Той е резултат от кумулирана доза слънце през годините. Навици се изграждат трудно, но веднъж изградени, остават за цял живот!