От каква възраст трябва да започне активното използване на т.нар. антиейдж козметика?

Нека, като начало да формулираме понятието „антиейдж козметика”. Всъщност това са две големи групи продукти – такива, които имат главно предпазващо или профилактично въздействие и такива, които имат основно някакво „терапевтично” въздействие.

В първата група продукти попадат всички (истински) фотозащитни кремове, както и препарати, съдържащи антиоксиданти. Всички те имат действие, които предпазва кожата от най-мощните ускорители на стареенето – ултравиолетовите лъчи и цигарения дим. От медицинска гледна точка тяхната употреба следва да започне в детска възраст, особено при индивиди, които се излагат често и дълго на слънце.

Във втората група попадат препарати, които съдържат активни съставки, които теоретично имат „лечебно” въздействие върху симптомите на стареене по кожата, т.е. тяхната употреба е добре да започне, когато вече са се появили първите признаци. Трябва да се знае, че тези препарати не са еднакви. Добре е да се предпочитат такива, чието въздействие е доказано с клинични наблюдения и съответните публикации.

 

Напоследък все повече се говори за козметика, идваща от природата. Вие наскоро презентирахте козметиката Rejuvesse MD, която е създадена на основата на растителни стволови клетки от редки сортове ябълка и грозде. Какво ще ни кажете за растителните стволови клетки. Какво е тяхното действие върху кожата?

Rejuvesse MD е интересна компания. Създадена е от американски дерматолози. Те са подбрали активни съставки, за които има научни доказателства, че повлияват молекулните механизми, които са в основата на процеса на стареенето на кожата. Тези активни съставки са вложени в кремова основа, базирана на много модерна система за транспорт на тези активни съставки в кожата, така че те да достигнат до дълбоките слоеве на епидермиса, където се намират кожните стволови клетки. След това са провели клинични наблюдения за безопасност и ефективност на продуктите. В този смисъл са налице всички предпоставки за очакван сериозен ефект от употребата на кремовете на Rejuvesse MD.

Единият обаче от продуктите с тази марка, за която говорим, е доста по-различен от останалите. Той представлява серум за удължаване на мигли, който се нанася като очна линия в основата на мигления корен, и прави миглите по-плътни и по-дълги, като едновременно с това не съдържа хормони. Как тогава действа?

Удължителят за мигли Rejuvesse MD съдържа екстракт от стволовите клетки на редкия сорт швейцарска ябълка Uttwiler Spätlauber или както е известна още „златната ябълка“. Нейните стволови клетки са изключително устойчиви на външни влияния, тъй като самият сорт е култивиран за дълготрайност и издържливост в сурови условия.  Това е всъщност основната активна съставка на този удължител - екстрактът от “златната ябълка” забавя програмираната клетъчна смърт и увеличава анагенната фаза на космения фоликул. Ето я тайната. Всъщност космите не стават повече. Те просто живеят повече, по-рядко капят. Заради това видимо изглеждат повече. Механизмът е абсолютно същият, когато става въпрос за косата и бременността.


NEWS_MORE_BOXПо време на бременност по-голямата част от космите навризат във фаза на анаген, поради което косата изглежда по-плътна. Удължителят за мигли Rejuvesse MD e първият удължител за мигли в ЕU без хормони, вкл. простагландини или техни производни. Има подобни продукти за удължаване на мигли, включително и на нашия пазар, които съдържат опасни съставки, и потребителите трябва да бъдат информирани и запознати с техните странични действия. Някои са доста сериозни, като хлътване на околоочното пространство, промяна на цвета на ириса и т.н.