Д-р Айлин Шеф е завършила с отличие медицина в Медицински университет – София. Получава награда „Златен Хипократ”, има присъден „Почетен знак на Български лекарски съюз”. 
 
Д-р Шеф е Началник на отделение и завеждащ Лазерен сектор към Катедра дерматология и алергология при Военномедицинска академия. Хоноруван преподавател към Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. 
 
Активен участник в множество обучения у нас и в чужбина, в страни като Франция, Англия, Испания и Германия, водени от признати български и международни авторитети, за придобиване на знания и умения в областта на медицинската наука и практика. 
 
- Кои са най-характерните кожни проблеми, които се появяват в студеното и ветровито време?
 
С настъпването на зимата настъпват и редица промени в състоянието на кожата, като част от всички промени, които настъпват в човешкия организъм. Основните фактори са студът, сухият въздух, рязкото преминаване от топло на студено, влажността на въздуха. Всички те оказват влияние върху състоянието на кожата – върху степента й на хидратация и състоянието на липидния слой, който е нашата основна бариера срещу различни алергени. Когато този слой е нарушен, всички вредни влияния от околната среда започват да навлизат в кожата и да я увреждат. Тя реагира по няколко начина – силно се зачервява, става изключително чувствителна и раздразнена, започва да ни опъва, да се лющи и изпитваме силен дискомфорт. 
 
Зимата е периодът, в който редица кожни заболявания се проявяват и се обострят. Това са хронични заболявания, които в този период не се чувстват комфортно и това кара пациентите да дойдат при нас. Сред тези заболявания са атопичният дерматит, екземата на ръцете, екземата на ходилата, себорейният дерматит, псориазисът и други. През зимата в резултат на повишения интензитет на вирусните заболявания, имунната система значително се понижава и организмът става изключително податлив на вирусните кожни инфекции. Това са главно херпесните инфекции и освен типичния херпес на устните, в този период е характерен и херпес зостер, както и варицелата. В зимния период се обостря и студовата алергия, разбира се. 
 
- С какво е характерна студовата алергия, как да я разпознаем и как се лекува?
 
Студовата алергия е масов проблем и както показва самото название, това е алергична реакция на организма към студа. Тази реакция може да бъде към понижена температура – под 4 градуса, контакт на кожата със студен предмет, прием на студена течност, влизането в студен басейн. Това води до освобождаването на вещества, наречени хистамини и други, които предизвикват най-различни симптоми. Най-често това са зачервяване на кожата, поява на силно сърбящи обриви, наречени студови уртикарии. Тези изменения могат да се появят по всяка част от тялото, включително и по устните. За студовата алергия е характерно, че най-често се наблюдава при малки деца и млади жени. Това не е просто реакция към студа, но и едно общо неразположение, при което могат да се наблюдава дори рязко спадане на кръвното. Тези симптоми обикновено отминават бързо, но е добре да се потърси дерматолог, тъй като съществуват редица тестове, които се правят в болнични условия, за да установят наличието на студовата алергия и да се пристъпи към лечение.
 
Основното лечение е превенцията на организма към излагането на студ и ниски температури. Задължително е поставянето на различни омазняващи кремове, които действат като бариера срещу вражеските фактори. Важно е пациентите да се обличат много добре и да слагат задължително шапка, шал и ръкавици преди да излязат. Когато алергията е много сериозна, тогава вече се пристъпва и към лечението с медикаменти, които да намалят освобождаването на хистамините. Искам да подчертая, че е изключително важно пациентите да се обърнат към специалист при такъв проблем, а не да се самодиагностицират. 
 
- Споменахте, че в повечето случаи тези състояния отминават бързо, но могат ли да бъдат опасни за нас?
 
Има организми, при които тази алергична реакция е изключително силна. Ако в даден момент се освободят голямо количество хистамини, то може да се стигне до рязък спад в кръвното налягане, като може да се стигне до състояние на шок и колапс. Тогава реакцията е тежка и трябва да се потърси лекарска помощ. За щастие по-голямата част от пациентите са с по-лека симптоматика, която отминава в рамките на няколко часа. 
 
- Как е добре да се грижим за кожата си в тези студени зимни месеци с цел превенция и поддържането на здрава кожа?
 
Тези съвети ги даваме на всеки наш пациент, независимо от това дали страда от някакво хронично дерматологично заболяване. Трябва да избираме продукти, които са без сапуни и не съдържат парабени. Това са т.нар. душ олиа и синдети. Тези препарати не водят до изсушаване на кожата и не премахват хидро-липидната мантия, напротив – те я възстановяват, съхраняват влагата в кожата без да отмиват тези важни съставки, които трбява да се запазят на повърхността на кожата. 
 
Също така, българинът много обича в тези месеци да си взима много горещ душ, но използването на много гореща вода или продължителното стоене в гореща вана, води до дехидратиране и допълнително изсушаване на кожата. Хубаво е тези горещи душове да се избягват, а ако не можем да се лишим от тях, нека продължителността им е по-кратка. След баня е добре да нанасяме кремове, които са с по-богато съдържание на липиди, за да възстановим този повърхностен слой на кожата. Има редица продукти, спадащи към медицинската козметика, които задържат влагата в кожата за по-дълго време. Обикновено, всички те съдържат урея и колкото по-висок е процентът на урея, се увеличава и възможността за по-дълго задържане на влагата в кожата. Важно е ежедневно да омазняваме кожата на цялото тяло. Районите, които са изложени на прякото въздействие на околната среда, могат да бъдат третирани с крем няколко пъти дневно – това са ръцете и лицето. 
 
Друго важно нещо е ексфолирането на кожата веднъж седмично. Премахването на мъртвите клетки трябва да става с нежни ексфолиращи продукти. По този начин съставките на кремовете, които използваме ежедневно, ще могат да проникнат по-дълбоко в кожата. Пациентите често забравят за използването на фотозащитни кремове през зимата. Съчетанието на слънце и сняг обаче е изключително лоша комбинация, тъй като снегът отразява още повече ултравиолетовите лъчи и тяхното вредно действие се засилва още повече. Това означава, че когато ходим на ски, независимо дали сме с маска, поставянето на хубав хидратантен крем и висок слънцезащитен фактор – 50+ е задължително. На пазара вече има продукти, които са с удължено действие и позволяват нанасянето през 3-4 часа. Не трябва да забравяме и фотопротекцията на устните, защото лигавицата изключително лесно се наранява и е много чувствителна към студа и слънцевите лъчи.
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Какво място има гримът в ежедневната грижа, която жените полагат за кожата си? Доколко вреди или помага?
 
Много често при една чувствителна кожа, която много бързо реагира на студ, вятър и влага, ние препоръчваме след поставянето на хидратантен крем, да се сложи и фон дьо тен, защото той се явява още една допълнителна защита. Разбира се, говорим за медицински продукти, а не масовите фон дьо тени и не са комедогенни. Те могат да се използват и от жени с по-мазна кожа, без риск да запушат порите, хидратират кожата допълнително, съдържат термална вода и по-голямата част от тях са със слънцезащитен фактор. 
 
- При какви оплаквания не трябва да отлагаме и да потърсим мнението на дерматолог?
 
Пациентите трябва да се обърнат към дерматолог при всеки един кожен проблем. Не бива да се пренебрегва нито едно кожно заболяване. Нямам предвид само студовата алергия, но и всяко едно зачервяване. Кожните обриви са много специфични и често едно заболяване прилича много на друго и така пациентът започва домашно лечение, което не е подходящото. 
 
Ако забележите обрив, който се задържи за 1-2 дни, със сигурност се обърнете към дерматолог. Когато говорим за студовата алергия, да, симптомите преминават бързо, но пациентът трябва да знае, че страда именно от това заболяване и да е подготвен как да се справи с тези състояния и как да реагира при обостряне. Затова, при такива проблеми, пациентите трябва да се обръщат към дерматолог, а не към своя общопрактикуващ лекар, защото дерматологът най-добре ще разпознае заболяването и ще помогне най-адекватно.
 
- Когато говорим за хидратация на кожата, каква роля има водата, която приемаме ежедневно?
 
Много често при мен идват пациенти с много суха кожа, които казват, че пият по 3 литра вода на ден. Това е чудесно, но невинаги приемът на вода води до правилното хидратиране на кожата. Скорошно немско проучване твърди дори, че само използването на достатъчно добри козметични средства не е достатъчно за правилното хидратиране на кожата. Затова – приемът на поне 1,5 литра вода на ден, съчетан добри козметични продукти, приемът на антиоксиданти и пълноценното хранене, ще доведе до доброто здравословно състояние на кожата.