Скалпът нерядко може да бъде засегнат от сърбеж, лющене или чувство на болезненост или парене. Тази област е доста чувствителна, тъй като в нея се намират повече кръвоносни съдове и нервни окончания, отколкото на която и да е друга част на тялото. Причините за подобни проблеми могат да са различни. 
 

1. Боя са коса

 
Продуктите, които оцветяват косата, са най-вероятните виновници за раздразнен скалп. Ако се използва топлина по време на подобна процедура, раздразнението може да се влоши. 
 
Преди да се пристъпи към боядисването, е препоръчително да се провери как реагира кожата на продукта. В случай на сърбеж или болка, трябва да се опита с продукт на друга марка. 
 

2. Шампоани

 
Различните аромати и консерванти в шампоаните могат да раздразнят скалпа при някои хора. А ако шампоанът не се отмие добре, може да доведе и до сърбеж
 
Решението се крие в употребата на шампоан, който не съдържа подобни химикали, за сметка на натурални съставки. Препоръчителни например са бебешките шампоани. И, разбира се, трябва да се уверим, че сме изплакнали добре. 
NEWS_MORE_BOX
 

3. Времето


 
Зимното време може да допринесе за сърбежът и лющенето на скалпа, особено ако живеем на място със студен и сух климат. Когато той е причина за проблемите на скалпа, те следва да отшумят с началото на лятото, освен ако времето тогава не е много горещо и влажно. 
 
Решението е в поддържането на нормална температура в затворените помещения – нито много висока, нито много ниска. Препоръчително е косата да се мие по-рядко, за да се запазят естествените мазнини на кожата.