Черните точки обикновено се образуват вследствие на прекомерно секретиране на мазнина в кожата. Този процес най-често се наблюдава по време на пубертета, когато хормоните са в своя "вихър". Това може да доведе до повишаване нивата на дихидротестостерон, който отключва свръхреакция в мастните жлези. Така се стига до запушване на порите
 
Много хора смятат, че ако кожата не е добре почистена, ще се появят повече черни точки - особено около пубертета и точно преди менструация. Според учените и специалистите това е мит. Обяснението е, че повечето биологични реакции, които водят до появата на акне, не се случват на повърхността на кожата, а под нея. 
 
В някои случаи черните точки могат да се появят при прекомерна употреба на козметични продукти като овлажнители, фон дьо тени, слънцезащитни продукти, които може да раздразнят кожата
 
В повечето случаи черните точки не са наследствено състояние, но има редки изключения при по-тежките случаи. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Макар да се шири и друго схващане – че акнето се предизвиква от консумация на определи храни, това не влияе на появата на черните точки, нито влошава състоянието им. Често спряганите виновници са шоколадът и мазните храни. Има проучвания, според чиито данни има връзка между някои млечни продукти и появата на акне. Но доказателствата не са убедителни. 
 
Стресът засяга цялостно организма, но няма пряка вина за появата на черни точки, твърдят учените. Те допълват, че когато сме подложени на напрежение и тревожност, се появява и склонността да чоплим и докосваме лицето си, което вреди на кожата.