Запареният чай е най-полезен за зъбите, тъй като няма ерозивно действие срещу тях и антиоксидантите осигуряват допълнително допринасят за здравето ни.
Разнообразните безалкохолни напитки, които ни се предлагат ежедневно, съдържат рафинирани въглехидрати и киселини, увреждащи емайла на зъбите. Чаят, за разлика от тях, аналогично на водата няма никакво корозивно действие. Дори е правено сравнение между отделните видове чай.

Зеленият има своите предимства поради съдържанието на флавоноиди и антиоксиданти. За да се запазят, е необходимо чаят да се консумира без лимони, захар или мляко. Готовите студени чайове също са загубили благоприятните си качества, поради наличието на лимонена киселина и захари в тях.

Независимо дали горещ или студен, домашно приготвеният вариант винаги ще е с предимства. Статия на темата е публикувана в брой на General Dentistry.