Бръсненето при акне може да се облекчи, ако се използват продукти, направени специално за чувствителна кожа. Препоръчва се употребата на механична самобръсначка, а не на електрическа.


Колкото повече остриета има самобръсначката ви, толкова по-вероятно е да се раздразни кожата, да се инфектират пъпките и да се разпространят бактерии


Ако използвате ръчна самобръсначка, тя трябва да бъде с не повече от две ножчета. Най-добре е да употребявате такива с 1 ножче, тъй като не дразнят толкова кожата и са нежни към вече възпалената. Препоръчва се ежеседмична смяна на самобръсначките, а при желание и след всяка употреба.При възможност избягвате бръсненето върху пъпките, защото минавайки тази част, може да се разпространят бактерии. Допълнително може да се развие инфекция и да се получат белези.


Бръсненето трябва да се прилага след измиване на лицето с гореща вода или след душ, тъй като топлината и влажността омекотяват брадата и намаляват дразненето.


Ако имате пъпки в областта на шията, намокрете и тази част с гореща вода и нанесете нежен сапун. Бъдете внимателни при използването на прекалено много продукти с високо съдържание на глицерин, тъй като кожата може да се изсуши, а бръсненето да бъде по-трудно. Зоната на врата е по-чувствителна, затова трябва да отделите по-специално внимание на нея.


Може да използвате ексфолиращ продукт за по-лесно и гладко плъзгане на самобръсначката. Освен това ексфолирането повдига космите. Преди бръснене може да нанесете масло, което ще направи косъма по-мек.

 

NEWS_MORE_BOX


Може да използвате гел или крем за бръснене за чувствителна кожа, склонна към акне. Така ще си осигурите допълнителна защита, а кожата ще бъде хидратирана. Докато бръснете, изплаквайте самобръсначката непрекъснато, а след това я почистете с алкохол и вода за дезинфекция. Бръсненето трябва да се осъществява в посока растежа на косъма.


Накрая не употребявайте одеколон, за да не дразните допълнително кожата си. Може да използвате овлажняващ крем вместо него.


Задължително започнете процедури за лечение на акнето. Добре е и да направите консултация с дерматолог.