Брадавиците представляват малки кожни израстъци, подобни на мехури, които обикновено са безболезнени. Повечето брадавици са кръгли или с овална форма, с грапава или гладка повърхност и са безвредни. 
 
Те са следствие на инфекция с човешкия папиломен вирус и могат да се разпространят от една част на тялото към друга. Въпреки че според повечето хора брадавиците могат да се предават посредством контакт между двама души, истината е, че само за няколко вида се знае, че могат да засегнат друг човек.
 
Състоянието се среща сравнително често и може да засегне възрастни, деца и хора в по-напреднала възраст. В зависимост от областите, инфектирани с вируса, се различават четири различни вида брадавици
 
Макар брадавиците най-често се срещат по ръцете, те могат да „изникнат“ навсякъде другаде по тялото. Плоските, или гладки, брадавици могат да се появят по челото и лицето и най-често се срещат сред децата. 
 
Гениталните брадавици обикновено се намират по гениталиите, в областта между бедрата, в ануса или вагиналния канал, както и в областта на пубиса. Те могат да се предадат посредством сексуален контакт с вече инфектиран.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Брадавиците по стъпалата обикновено са болезнени. Хората, които са засегнати от тях, може да изпитват затруднение да вървят или тичат. В тези случаи е препоръчителна незабавна консултация с лекар. 
 
Брадавиците по ноктите са безболезнени и незаразни. Те могат да се наблюдават около ноктите на пръстите – на ръцете и краката и могат да се третират както с медикаменти, така и с домашни средства.